donderdag, 28. april 2011 - 11:40

"Gevaarlijke" Bastaardsatijnrups gesignaleerd

Veere

Op het strand en in de duinen in de omgeving van strand Westduin is de bastaardsatijnrups gesignaleerd.

Deze rups heeft, net als de eikenprocessierups, brandharen, die klachten kunnen veroorzaken bij aanraking, zoals heftige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

De bastaardsatijnrups is te herkennen aan een donkerbruine tot zwarte kleur en is bedekt met bosjes lange geelbruine haren. Daarnaast heeft hij kortere zwarte brandharen met weerhaakjes. Achter op de rug zitten 2 helder rode wratjes. De rups komt voor op struikgewassen in het duingebied zoals de duindoorn, maar komt ook vanuit het duingebied het strand op. Er hoeft niet altijd rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

De bastaardsatijnrups is 'gevaarlijk' vanwege de brandharen van de rups. Een volgroeide rups kan rond de één miljoen haren hebben. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals:
(hevige) jeuk;
bultjes;
blaasjes;
roodheid en ontstekingen;
rode, dikke en/ of ontstoken ogen.

Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid. Denk hierbij aan een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals overgeven, duizeligheid, koorts en een algeheel ziektegevoel.

De GGD adviseert om elk contact met de bastaardsatijnrups te vermijden. Raak de rups niet aan en voorkom dat de rups in direct contact komt met de blote huid. Draag kleding die het lichaam bedekt. Vermijd ook contact met nesten en spinsels in het duingebied. Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de bastaardsatijnrups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Vertel uw kinderen over het gevaar van de bastaardsatijnrups.

Als mensen toch in contact zijn gekomen met de brandharen dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Hierbij kan het helpen om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water goed afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals een crème op basis van menthol, calendula, aloë vera of lotio alba verlichting geven. De klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.
Provincie:
Tag(s):