vrijdag, 11. november 2011 - 17:07

Gevangenisstraffen voor grootschalige hasj-transporten

Haarlem

In de strafzaak tegen 12 verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks grootschalige hasjtransporten heeft de rechtbank Haarlem vrijdag gevangenisstraffen tot 30 maanden opgelegd. 'Twee van de twaalf verdachten werden vrijgesproken', meldt de rechtbank Haarlem vrijdag.

In de jaren 2000 tot en met 2003 importeerde het criminele netwerk tonnen hasj met vrachtauto's uit Marokko. In een geval werd in de zomer van 2001 een partij van 1900 kilo hasj gestolen uit een loods in Wanssum en vervolgens verkocht voor een miljoen gulden.

Politiecontrole in scene gezet
In 2003 werd een vrachtwagenchauffeur beroofd door op de A2 in de gemeente Weert een politiecontrole in scene te zetten. De chauffeur was met zijn vrachtwagencombinatie tot stilstand gebracht door enkele mensen in een donkere personenauto met een blauw zwaailicht.

Met een pistool tegen zijn hoofd deed de chauffeur afstand van zijn vrachtwagen. De vrachtwagen werd later op de dag leeg teruggevonden. Van de lading, 18.000 kilo lollies en 1800 kilo hasj, die in een geheime bergruimte was verstopt, ontbrak elk spoor. De rechtbank nam deze diefstal met geweld hoog op.

In het vonnis wees de rechtbank op het voor de gezondheid schadelijk karakter van de grote partijen hasj. Met de criminele activiteiten zijn volgens de rechtbank enorme geldbedragen gemoeid geweest. De misdrijven rechtvaardigden een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Door het Landelijk Parket is bij de behandeling van de strafzaken aangekondigd dat de criminele winsten zullen worden ontnomen.
Provincie:
Tag(s):