maandag, 14. november 2011 - 19:22

GGD en brandweer waarschuwen voor gevaren geisers en kachels

Haaglanden

Nu de wintertijd is begonnen, is ook het stookseizoen begonnen. Wie wel stookt, maar niet ventileert kan gezondheidsklachten krijgen. Bij een verbrandingsapparaat kan door onvoldoende aanvoer van verse lucht koolmonoxide vrij komen.

Dit gas is niet te zien of te ruiken. Het maakt mensen ziek. En sommigen overlijden er zelfs aan. Goed onderhoud aan apparatuur en ventilatie zijn van groot belang. Koolmonoxide is één van de binnenmilieuproblemen waar de GGD deze winter aandacht voor vraagt in de campagne Gezond Wonen.

Het ophangen van een ‘CO-melder’, een melder voor het detecteren van koolmonoxide, wordt sterk aangeraden door de GGD en door Brandweer Haaglanden. Deze melder geeft net als een rookmelder een hard piepend geluid wanneer er een bepaalde concentratie koolmonoxide overschreden wordt. Het is dan zaak om snel het huis te verlaten en de brandweer te bellen.

Koolmonoxide gevallen
Afgelopen twee weken heeft de brandweer al vier keer in Den Haag een stookverbod moeten opleggen, omdat er koolmonoxide in de woning gemeten is. Er zijn bewoners onwel geworden. Zij zijn met koolmonoxide klachten opgenomen in het ziekenhuis. Niet in alle gevallen was er een koolmonoxidemelder in de woning aanwezig. Zowel een geiser, een gashaard als een CV-ketel waren de bron van de koolmonoxide. Bij een CV ketel en een gashaard kan een lekkage of verstopping in het afvoerkanaal er voor zorgen dat er toch koolmonoxide in de woning komt.

Ventilatie
Een te hoge concentratie koolmonoxide is eenvoudig te voorkomen door de verbrandingsapparatuur jaarlijks te controleren en door goed te ventileren. Let zelf ook goed op: is de vlam oranje in plaats van blauw dan moet de apparatuur nagekeken worden. Ventilatie is niet alleen goed om koolmonoxide te voorkomen, het voorkomt ook vocht en schimmel.
Provincie:
Tag(s):