zaterdag, 28. mei 2011 - 23:21 Update: 08-07-2014 0:58

Glans ontbreekt als Van der Sar zijn carrière beëindigt

(Elf Voetbal) Edwin van der Sar heeft zaterdagavond zijn fantastische loopbaan niet met een glansrol in de finale van de Champions League kunnen afsluiten.

De 40-jarige doelman van Manchester United keepte tegen het superieure Barcelona nagenoeg foutloos, maar moest toch drie treffers incasseren (1-3).

Het ANP maakte een chronologisch verslag van Van der Sars laatste wedstrijd.

Van der Sar had in de beginfase van het duel vrijwel niets te doen. Hij moest hier en daar een terugspeelballetje oppikken en daarna uitverdedigen. Dat ging hem probleemloos af.

In de twintigste minuut maakte Van der Sar voor de eerste keer kennis met het heilige (Nederlandse) gras van Wembley. Hij dook voor de zekerheid naar zijn linkerhoek om een schot van David Villa naast te 'kijken'. Twee minuten later moest hij opnieuw naar de grond om een schotje van Villa te pakken.

Daarna braken opnieuw rustige minuten voor Van der Sar aan. In de 27e minuut moest hij zich evenwel gewonnen geven op een schot van Pedro in de korte hoek waarbij de Nederlandse recordinternational op het verkeerde been leek te staan (0-1).

In de veertigste minuut aarzelde Van der Sar even met uitkomen na een Spaanse dieptepass. Hij verkoos een positie in de doelmond en dat bleef zonder gevolgen.

In de 43e minuut ging Van der Sar opnieuw naar de grond, maar hij kon niet bij de voorzet van Villa. De bal rolde mede door de actie van de voormalige Ajacied voorlangs.

De tweede helft begon opnieuw kalm voor Van der Sar. In de 52e minuut moest hij op een schot van Dani Alves zijn eerste serieuze redding van het duel verrichten. Dat deed hij met zijn benen.

Twee minuten liet Van der Sar zich verrassen door een vlammend schot van Lionel Messi van twintig meter. De Nederlandse doelman viel weinig te verwijten, zijn verdedigers des te meer (1-2).

Van der Sar kreeg daarna negen minuten om te herstellen van de nieuwe achterstand. In de 63e minuut dwong Messi hem tot een moeizame redding in de korte hoek.

In de 65e minuut trachtte Messi met een bal achter zijn standbeen te scoren. Van der Sar was uit positie, maar werd gered door zijn verdediging.

Met reddingen op schoten van Xavi en Iniesta bleef Van der Sar nadien overeind. Tegen de bekeken draaibal van David Villa in de 69e minuut had hij ondanks een uiterste poging geen verweer (1-3).

In de slotfase had Van der Sar alle tijd en gelegenheid om het einde van zijn loopbaan te overdenken. Hij kreeg bijna niets meer te doen. Om 22.35 uur Nederlandse tijd klonk voor hem het allesbetekenende eindsignaal op Wembley.