donderdag, 17. november 2011 - 12:17

Gooisebrug in Utrecht wint landelijke Betonprijs

Utrecht

Utrecht heeft gisteravond de Betonprijs gewonnen. De gemeente kreeg deze prestigieuze prijs voor de Gooisebrug in De Meern in de categorie bruggen en viaducten.

Deze fiets- en wandelbrug, uit januari 2011, is gemaakt van zeer-hogesterktebeton en is de eerste voorgespannen brug in Nederland van dit materiaal. De jury prees het uitgekiende ontwerp waardoor de gemeente over de levensduur bezien, kosten bespaart.

De brug is in eigen beheer ontworpen en berekend door ingenieurs van de gemeente Utrecht. De toepassing van zeer-hogesterktebeton is niet nieuw in Nederland. Al eerder zijn bruggen met dit zeer sterke beton uitgevoerd. De toepassing van voorspanning in combinatie met zeer-hogesterktebeton is echter wel nieuw. De Gooisebrug beslaat van oever tot oever twintig meter zonder steunpunten in het midden. De voorspanning zorgt ervoor dat de hele brug onder gelijke druk staat. Door het ontbreken van steunpunten in het water loopt het vaarverkeer geen gevaar tegen de pijlers aan te varen en deze te beschadigen.

100 jaar onderhoudsvrij
Zeer-hogesterktebeton is drie keer sterker dan gewoon beton en is veel dichter van structuur. Hierdoor is de brug beter beschermd tegen weersinvloeden. In combinatie met de roestvrij stalen leuningen is de totale brug zeer onderhoudsvriendelijk en moet hij, zonder noemenswaardig onderhoud, honderd jaar meegaan. De gemeente Utrecht experimenteert al langer met duurzame materialen bij onderhoud en vervanging van bruggen. De houten fietsbrug aan de Lotharingen in Lunetten en de tijdelijke bruggen in de Maarssenseweg, tussen Vleuten en Maarssen, zijn vervangen door onderhoudsvrije kunststof exemplaren. Eén hiervan is geschikt voor de zwaarste verkeersklasse.

Betonprijs
In de categorie bruggen en viaducten, waar de Gooisebrug in viel, waren drie genomineerden. In totaal zijn er 98 projecten ingediend in zes categorieën: woningbouw, utiliteitsbouw, bruggen en viaducten, constructies in de waterbouw, uitvoering en beton en samenleving. De Betonprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging, het kennisplatform voor innovatie binnen de (beton)bouw. De prijs werd gisteravond uitgereikt op het Betonprijsdiner, de avond voorafgaand aan de jaarlijkse Betondag.
Provincie:
Tag(s):