woensdag, 28. september 2011 - 11:29

Gratis consult voor honden en katten met probleemgedrag

Utrecht

Wat doe je als je agressieve of juist bange hond steeds van zich af bijt? Of als je gestreste kat het huis onderplast?

Situaties waardoor eigenaar én dier vaak ten einde raad zijn. Door middel van goede gedragstherapie is er een grote kans dat er weer een harmonieuze relatie ontstaat tussen jou en je dier.

Op dinsdag 4 oktober organiseert de Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht de Dierengedragdag. Van 9.00 tot 12.00 uur staan gedragsdeskundigen en dierenartsen klaar om in een gratis consult honden en katten met probleemgedrag én hun eigenaren op weg te helpen.

“Gedragsproblemen kunnen net zo dramatisch zijn als lichamelijke problemen”, vertelt psychologe Nienke Endenburg van de Universiteit Utrecht. “We komen tijdens de consulten schrijnende gevallen tegen, waarbij het baasje ten einde raad is omdat door het probleemgedrag van het dier de thuissituatie op scherp komt te staan. Vaak merken we dat er eenzijdig naar een gedragsprobleem gekeken wordt; het zit ‘tussen de oren’, dus het zal wel niet te behandelen zijn.

Ook kan ongewenst gedrag het resultaat zijn van een onzichtbaar lichamelijk probleem, zoals pijn. Bij de Gedragskliniek kijken we met gedragsbiologen, psychologen en dierenartsen gezamenlijk naar de problemen. Wanneer we lichamelijke problemen hebben uitgesloten, kijken we naar het gedrag van het dier en de communicatie tussen eigenaar en dier. Hoe gaan ze met elkaar om? Veroorzaakt miscommunicatie het gedragsprobleem of wordt het erdoor versterkt? We kijken dus naar dier én eigenaar om tot een behandelplan te komen.”

Eerste consult op weg naar verbetering

Op Dierengedragdag krijgen eigenaren met hun dier een verkort consult van een kwartier met diergedragsdeskundigen en dierenartsen, om het probleemgedrag bij de hond of kat bespreekbaar te maken. Het verkorte consult is geen vervanging voor het normale, ruim 2 uur durende consult, maar is bedoeld als laagdrempelige eerste stap om eigenaren te helpen kritisch te kijken naar de situatie, het gedrag van het dier en hun eigen rol daarin. Endenburg: “We willen de drempel die er vaak is om hulp bij gedragsproblemen te zoeken, wegnemen. En soms kunnen we al direct handvatten aanreiken zodat het samenleven van baasje en dier een stuk prettiger wordt.”

De Gedragskliniek voor Dieren

De Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht is in 2009 opgericht en behandelt honden, katten en papegaaien met gedragsproblemen, zoals agressie, pathologische angsten en dementie. De kliniek is uniek in Nederland door dierenartsen, psychologen en gedragsbiologen samenwerken onder één dak. Om de behandeling van gedragsproblemen dicht bij de woonplaats van eigenaren te ondersteunen, is er een intensieve samenwerking met diergedragstherapeuten in het land.

Dierengedragdag

Ieder baasje is op 4 oktober van harte welkom voor een gratis consult. U kunt zich tussen 9.00 en 12.00 uur melden bij de patiëntenadministratie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, Yalelaan 108, Utrecht. Wilt u zeker zijn van een plaatsje in de poli, maak dan telefonisch een afspraak: (030) 253 9411. Kijk voor meer informatie op de website www.uu.nl/gedragskliniek.
Provincie:
Tag(s):