dinsdag, 2. augustus 2011 - 14:36

Gratis hepatitis B vaccinaties tijdens Gay Pride

Amsterdam

De GGD Amsterdam biedt tijdens de komende Gay Pride op locatie gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B aan jongens die op jongens vallen. Dit heeft de HHD Amsterdam dinsdag bekendgemaakt.

Ondanks een succesvolle vaccinatiecampagne en een daling van het aantal hepatitis B gevallen onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Amsterdam, is de GGD nog op zoek naar 10.000-12.000 jongere MSM die nog niet gevaccineerd zijn.

Sinds 2002 worden MSM in Amsterdam in het kader van een landelijk vaccinatieprogramma gratis gevaccineerd tegen hepatitis B. De gratis vaccinatie wordt aangeboden op de Soa polikliniek en de afdeling Infectieziekten.

Sinds 2006 vaccineert de GGD ook in het uitgaanscircuit. Met een team van mannelijke verpleegkundigen en wervers trekken zij er wekelijks op uit om mannen in het uitgaanscircuit te informeren en te vaccineren. Er zijn inmiddels op deze manier ongeveer 14.000 mannen in Amsterdam gevaccineerd. De GGD schat echter dat er in haar werkgebied circa 10.000-12.000 vooral jongere MSM nog niet gevaccineerd zijn.

Makkelijk overdraagbaar
Naar schatting 1 op de 5 mannen in Amsterdam die seks heeft met mannen komt in aanraking met hepatitis B. Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan.

Verder kun je het virus bij je blijven dragen zonder dat je klachten hebt. Je kunt het gemakkelijk overdragen, bijvoorbeeld via seksueel contact of bloed-bloed contact, maar ook door het delen van scheermesjes, nagelschaartjes, tandenborstels e.d.

Het virus is zeer besmettelijk, ca honderd maal besmettelijker dan hiv. Gebruik van condooms verkleint de kans op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. Alleen volledige vaccinatie kan hepatitis B voorkomen.

Vaccineren tijdens de Gay Pride
Verpleegkundigen van de GGD Amsterdam zijn met een mobiele vaccinatie unit aanwezig:
- Vrijdag 5 augustus: Reguliersdwarsstraat van 20 tot 23 uur
- Zaterdag 6 augustus: Reguliersdwarsstraat van 13 tot 19 uur
- Zondag 7 augustus: Thorbeckeplein (Rembrandtplein) van 14 tot 19 uur
Provincie:
Tag(s):