vrijdag, 23. december 2011 - 10:10

Greenpeace voert actie in IJmuiden tegen vissersschepen

IJmuiden

Greenpeace voert op dit moment actie in de haven van IJmuiden tegen Europa’s allergrootste varende visfabrieken, die volgens Greenpeace met belastinggeld worden gesteund.

Op twee van Europa’s grootste vissersschepen schilderen actievoerders de miljoenen euro’s die deze schepen de afgelopen jaren ontvingen.

'Het is schandalig dat belastinggeld wordt gebruikt om drijvende visfabrieken de kustwateren van West-Afrika te laten plunderen. In deze arme regio lopen de visvoorraden in rap tempo terug, waardoor de voedselveiligheid van miljoenen Afrikaanse mensen in gevaar komt', zegt Femke Nagel, campagneleider oceanen bij Greenpeace.

Economisch onderzoeksbureau Profundo bekeek de geldstromen die de afgelopen jaren vanuit de Europese Unie en haar lidstaten naar drie Nederlandse rederijen gingen. Volgens het onderzoeksbureau kreeg de vloot vissersschepen tussen 1994 en 2007 € 21 miljoen voor de bouw en modernisering van de schepen. Naast deze enorme bedragen aan directe steun worden vissersschepen vrijgesteld van accijns op brandstof.
Provincie:
Tag(s):