donderdag, 31. maart 2011 - 11:38

Grensoverschrijdend kunst- en cultuurproject

In de week van 1 t/m 10 juni a.s. vindt in ‘t Kerkje en in het Dorpshuis van Waterlandkerkje het grensoverschrijdend kunsteducatieve project ‘Het gras is groen in Zeeland en Vlaanderen’ plaats.

Het project, een initiatief van de CBK vzw (Creatief Begeleidingscentrum Krekenland) in Assenede, de Stichting Werkgroep West Zeeuws Vlaanderen Gehandicaptenbeleid — Commissie d’r Bie, de Stichting Oude Zeeuwse Kerken — Kerk van Waterlandkerkje, de Kunstacademie Beeld Muziek Woord in Eeklo, het schildersatelier van het dagcentrum Oranje vzw uit Brugge en Toonbeeld in Terneuzen, biedt Vlaamse en Nederlandse amateurkunstenaars met een beperking een uniek podium om hun werk te tonen aan een breed en internationaal publiek.

Het project kadert binnen het streven om mensen met en/of zonder beperking gezamenlijk te laten deelnemen aan activiteiten en programma’s op het gebied van kunst- en cultuureducatie. Dit draagt niet alleen bij tot de emancipatie en integratie van mensen met een beperking binnen de lokale samenleving, evenzozeer is het plezier en het grote engagement waarmee deze participatie gepaard gaat, van groot belang voor elke deelnemer en bezoeker.

Nooit eerder werkten mensen met en zonder beperking uit Zeeland en Vlaanderen gezamenlijk aan de totstandkoming van een dergelijk initiatief. Wat dat betreft is de samenwerking tussen de diverse organisaties en de verschillende amateur-kunstenaars dan ook uniek te noemen.
Tijdens deze culturele grensoverschrijdende ontmoetingsweek zal een veelheid aan activiteiten worden gepresenteerd, waarvan de organisatoren verwachten dat hiervoor veel publieke belangstelling zal bestaan. Niet onvernoemd dient te blijven dat het project tevens wordt uitgevoerd in het kader van de 7 zomerse weken kunst uit ’t Kerkje, hetgeen jaarlijks wordt georganiseerd door de Stichting Oude Zeeuwse Kerken — Kerk van Waterlandkerkje.

Binnenkort zal het complete programma worden bekendgemaakt. Drie maanden voor dato echter kan al een doorkijkje worden gegeven naar de te verwachten highlights. De tentoonstelling van het beeldende werk van een grote groep van amateur-kunstenaars met een beperking vormt uiteraard een van de dragende pijlers. Maar zeker ook de sessies ‘danslabo’, waar kinderen met en/of zonder beperking met elkaar in dialoog zullen treden zijn op voorhand veelbelovend en spannend te noemen. Klassieke muziek van een bijzonder gehalte en niveau zal eveneens niet ontbreken. Het internationaal bekende kamerorkest Arco Baleno uit Brugge zal in ‘t Kerkje van Waterlandkerkje een concert verzorgen. Dit concert past in de reeks ‘klassiek op maat’, een initiatief dat mensen met een beperking stimuleert een bezoek te brengen aan de concertzaal.

Al met al — een evenement om naar uit te kijken. Vanaf medio april zal het programma, inclusief de data, aanvangstijden en eventuele toegangsprijzen bekend gemaakt worden.
Provincie:
Tag(s):