vrijdag, 29. juli 2011 - 9:33 Update: 08-07-2014 0:57

Groei export zwakt verder af

Het volume van de uitvoer van goederen was in mei ruim 2 procent groter dan een jaar eerder. Dit is de laagste groei in bijna anderhalf jaar.

In april bedroeg de groei nog ruim 5 procent. Het volume van de invoer was ongeveer even groot als een jaar eerder. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 34,2 miljard euro. Dat is ruim 17 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 14 procent tot 30,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,4 miljard euro. Dat is 1,3 miljard hoger dan in mei 2010.

De handelswaarden zijn, in tegenstelling tot de volumecijfers, niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In mei 2011 waren er vier werkdagen meer dan een jaar eerder. Het werkdageffect en de prijsstijgingen verklaren samen het grote verschil tussen waardegroei en volumegroei.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen, voeding en dranken nam fors toe. Hogere prijzen voor olie en voeding speelden hier een belangrijke rol. De waarde van de invoer van chemische producten is iets gedaald ten opzichte van mei 2010.

De uitvoer naar EU-landen nam sterker toe dan de uitvoer naar niet-EU-landen. Hetzelfde patroon is zichtbaar bij de invoer.
Categorie:
Tag(s):