maandag, 28. maart 2011 - 8:33

GroenLinks: referendum over nieuwe kerncentrales

Den Haag

Voordat de overheid een vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale afgeeft, moeten burgers zich via een referendum kunnen uitspreken of er wel een nieuwe kerncentrale moet komen, zo vindt GroenLinks.
Dit melden verschillende media maandag.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) werkt hiervoor aan een initiatiefwet om het referendum in de kernenergiewet opgenomen te krijgen.
Het kamerlid vindt het plan om een nieuwe kerncentrale te bouwen een ingrijpend en omstreden besluit. "Als we nu nieuwe kerncentrales bouwen, zitten we er nog heel lang aan vast. Dan moet er op z'n minst breed draagvlak voor zijn”.

GroenLinks is tegen nieuwe kerncentrales die volgens de partij wind- en zonnestroom uit de markt drukken. Als je bij kernenergie denkt aan de hoge kosten, de veiligheidsrisico's en het probleem met het afval is volgens de partij de keuze voor andere energiebronnen snel gemaakt.

In het regeerakkoord hebben VVD en CDA zich uitgesproken voor kerncentrales. De bouw kan in 2015 beginnen. Twee bedrijven hebben aangegeven interesse te hebben.

Het is nog niet duidelijk of de initiatiefwet op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen.
Provincie:
Tag(s):