zondag, 6. februari 2011 - 17:32 Update: 08-07-2014 1:00

Groningen met speels gemak naar grootste thuiszege ooit

Groningen

[ELF-Voetbal] FC Groningen heeft zondagmiddag de grootste thuisoverwinning uit de historie behaald. De ploeg van trainer Pieter Huistra won met 7-1 van het zwakke Willem II, dat de wedstrijd beëindigde met negen man.

Al na één helft waren de Groningers klaar met de Tilburgse opponent. Andreas Granqvist kopte raak uit een corner, Fredrik Stenman was trefzeker in de korte hoek en Tim Matavz tikte bij de eerste paal binnen. Zo stond het na 45 minuten 3-0, waarbij Dusan Tadic driemaal de aangever was.

Kort na rust kreeg Willem II desondanks nog wat hoop, toen Granqvist hands maakte op de doellijn en moest inrukken, waarna Andreas Lasnik de strafschop benutte: 3-1. De ploeg van trainer Gert Heerkes had echter de pech dat Kevin Blom even later aan de andere kant Arjan Swinkels eveneens van het veld stuurde. De aanvoerder haalde een bal met zijn bovenbeen van de lijn, maar deed dat volgens Blom met de hand. Een onterechte rode kaart dus, die voor Willem II de definitieve doodsteek betekende.

Matavz benutte de strafschop en was na 72 minuten ook verantwoordelijk voor de 5-1. Op dat moment speelde Willem II nog maar met negen man, omdat debutant Gerrit Pressel zijn tweede gele kaart had ontvangen. Met een man meer liep Groningen nog uit naar 7-1. Thomas Enevoldsen was het eindstation van een vlotlopende aanval via Matavz en Danny Holla en Tadic kon van dichtbij een vrije trap binnen koppen.

Door de ruime winst behoudt Groningen de vierde plaats. Willem II blijft laatste met zes punten achterstand op VVV-Venlo, dat zaterdag met 3-0 won van NAC Breda.