woensdag, 5. oktober 2011 - 15:00

Groot protest tegen voorgenomen bouw Blankenburgtunnel

Rotterdam

Bezorgde burgers, boswachters, en verschillende natuur- en milieuorganisaties luiden op zaterdag 8 oktober de noodklok.

Midden-Delfland, het laatste stukje groen tussen Vlaardingen en Maassluis dreigt te verdwijnen met de mogelijke aanleg van de Blankenburgtunnel, de nieuwe verbinding tussen de A20 en de A15. De samenwerkende organisaties hebben inmiddels meer dan 20.000 handtekeningen verzameld tegen de aanleg van de tunnel.

Grootschalig protest
Deze manifestatie is het eerste grootschalige protest van alle betrokkenen tegen de aanleg van de tunnel. De samenwerkende organisaties, Actiecomité Blankenburgtunnel Nee, Groeiend verzet, Milieudefensie, Milieufederatie Zuid-Holland en Natuurmonumenten organiseren de bijeenkomst en zullen zaterdag toelichten waarom zij tegen de aanleg van de tunnel en bijbehorende snelweg zijn.

Noodklok
Om vijf voor twaalf wordt ter plekke een echte welluidende noodklok (oorspronkelijk een kerkklok) geluid. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat de tijd dringt voor dit bijzonder natuur- en recreatiegebied. Dit wordt ondersteund door de Lucaskerk en de Grote Kerk van de gemeente Vlaardingen die beide hun kerkklokken zullen luiden.

Blankenburgtunnel
De Blankenburgtunnel zal met een nieuwe zesbaanssnelweg en torenhoge op- en afritten dwars door het zuidelijke Midden-Delfland van de A15 naar de A20 lopen. Hiermee veroorzaakt de snelweg forse schade aan landschap en natuur. De aanleg van de Blankenburgtunnel gaat ten koste van belangrijke recreatiegebieden in de regio Rotterdam - Den Haag.

Kamerleden
De Tweede Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks) en Paulus Jansen (SP) zijn aanwezig bij de manifestatie en worden uitgenodigd ter plekke hun handtekening tegen de tunnel te zetten. Vorige week sprak de Tweede Kamer in een hoorzitting over de plannen voor de Blankenburgtunnel. Eind dit jaar neemt minister Schultz van Haegen een besluit over de Blankenburgtunnel.
Provincie:
Tag(s):