dinsdag, 22. februari 2011 - 12:35

Grote brand bij chemische opslag Amsterdam onder controle

Amsterdam

Bij een opslagbedrijf aan de Latexweg in Amsterdam heeft dinsdagmiddag een zeer grote brand gewoed.

Up-date 20.15 uur

De brandweer gaat de komende uren extra blussen zodat de brand helemaal uit gaat. Hierdoor ontstaat tijdelijk extra rookontwikkeling. Dit kan ook stank veroorzaken. De verwachting is dat met name Assendelft en Beverwijk hier overlast aan ondervinden. Het advies blijft om uit voorzorg deuren en ramen gesloten te houden.


Up-date 17.00 uur

De brandweer heeft even na vier uur het sein brand meester gegeven voor de grote brand in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Dat maakte een woordvoerder bekend. De brandweer denkt nog wel enkele uren nodig te hebben met nabluswerkzaamheden.

Up-date 16.00 uur

De brandweer heeft het vuur in de loods waar cacao in ligt opgeslagen onder controle. De loods waarin rubber en latex ligt opgeslagen staat momenteel nog in brand. De brandweer is volop bezig om de brand te blussen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer lijkt de brand redelijk beheersbaar. De loods met cacao is kort aangebrand geweest, maar nu gedoofd. De loods waarin chemische stoffen worden opgeslagen, lijken vooralsnog gespaard te blijven.

Door de brand is een zeer grote rookwolk ontstaan die trekt over de gemeenten Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Westzaan, Assendelft, Krommenie en Uitgeest. De rook gaat nu nog op grote hoogte over de gemeenten. Als de rook gaat dalen, kunnen er deeltjes op de grond komen. De rook kan irriterend werken op ogen en luchtwegen. De veiligheidsregio’s raden inwoners aan de deeltjes niet aan te raken.

Aangezien rook altijd schadelijk is voor de gezondheid is het advies eveneens om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden en buiten de rook blijven. Er worden in de drie betrokken veiligheidsregio's (Amsterdam/Amstelland, Kennemerland en Zaanstreek/Waterland) metingen verricht. Op dit moment is nog geen nadere informatie beschikbaar over de rook, aldus een algemeen woordvoerder van de veiligheidsregio. Bedrijfspanden in de directe omgeving zijn inmiddels ontruimd.

Het weg, lucht en scheepvaartverkeer ondervinden weinig problemen van de brand.


De brand

De brand brak uit rond 13.00 uur in een loods van het bedrijf Diergaarde Chemical Storage. Het gaat om een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag van o.a witgoed maar ook gevaarlijke stoffen.

De brand woedt in een lood van 10.000 vierkante meter. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat daar geen gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen, maar algemeen handelswaar en rubber.

Een naastgelegen loods van het cacaobedrijf Univeem is eveneens door de brand getroffen. In de loods ligt een nog onbekende hoeveelheid cacao opgeslagen. De brandweer heeft ingezet om de getroffen loodsen gefaseerd te laten uitbranden. De brandweer houdt andere loodsen op het terrein, ook de loods waar gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen, preventief nat.

De brandweer van Amsterdam en diverse brandweerkorpsen uit de omgeving, zijn met groot materieel uitgerukt om de brand te bestrijden.

ramen en deuren sluiten
De gemeente Amsterdam, maar ook Beverwijk en andere omlichtende gemeenten heeft haar inwoners preventief geadviseerd ramen en deuren uit voorzorg dicht te houden. De rookwolken die bij de brand vrijkomen, zijn in de verre omtrek van de hoofdstad goed te zien.

Meer foto's op Blik op 112
Provincie:
Tag(s):