maandag, 14. november 2011 - 9:56

Grote brand Laren verwoest houtzagerij geheel

Laren

De houtzagerij aan de Zijtak waar zondagavond brand is uitgebroken is geheel afgebrand. Dat maakt de gemeente Laren bekend.

De bibliotheek waar het vuur op oversloeg staat op instorten.

De brandweer had de brand rond 03.35 uur onder controle. Nablussen zal nog een deel van de dag in beslag nemen.

Bij de brand zijn ongeveer 10 woningen in de omgeving ontruimd. Van de omwonenden zijn 16 mensen in eerste instantie opgevangen op het gemeentehuis in Laren. Daarna zijn ze naar vrienden of familie gegaan. Mensen die geen onderdak hebben kunnen vinden is een slaapplaats aangeboden in Hotel Witte Bergen.

Bij de brand is veel rook vrijgekomen. Het inademen daarvan levert altijd gevaar op. De brandweer heeft metingen gedaan in de omgeving. Die metingen hebben geen verhoogde concentratie van gevaarlijke stoffen aangetoond. Er wordt ook onderzoek uitgevoerd naar mogelijke aanwezigheid van asbest.

Door de mist trekt de rook die vrijkomt bij het blussen maar langzaam weg. De brandweer blijft daarom metingen verrichten naar schadelijke stoffen.

Een dieseltank van 1500 liter die in de buurt stond, maakte dat de situatie even spannend was. De brandweer kon de tank afschermen.

De politie bewaakt het gebied. Deze taak werd in de loop van de nacht overgenomen door de ME. Bewoners in het afgezette gebied mogen alleen onder begeleiding van politie naar hun woning. Het gebied blijft waarschijnlijk tot en met dinsdag dag afgezet. Bewoners kunnen wel eerder weer naar huis. Zodra dat kan wordt dat aan hen meegedeeld.

Burgemeester Roest is bezig met de voorbereiding van een bijeenkomst voor omwonenden van de houtzagerij. Deze zal maandag in de loop van de dag plaatsvinden in het gemeentehuis van Laren. Het tijdstip wordt in de loop van de ochtend op de website van de gemeente bekendgemaakt worden.

De gemeente Laren heeft voor omwonenden een informatienummer ingesteld. Mensen kunnen voor vragen bellen met: 035 7513 296.
Provincie:
Tag(s):