vrijdag, 14. oktober 2011 - 13:53

Grote militair-medische oefening Brabant in volle gang

Gilze-Rijen

De grote geneeskundige oefening Medic Diamond is sinds deze week in volle gang. Deze speelt zich grotendeels af op Vliegbasis Gilze-Rijen en de militaire complexen Dongen en `De Vijf Eiken' in Noord-Brabant.

Eenheden van 400 Geneeskundig Bataljon (400 Gnkbat) uit Ermelo oefenen samen met diverse geneeskundige brigade-eenheden en Chinook-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando.

De `genezerikken' trainen vooral het behandeltraject, vanaf gewond raken te velde, via behandeling in hulpposten en veldhospitalen tot en met de overdracht voor de strategische verplaatsing. De militairen oefenen zowel situaties met enkele als met grote aantallen gewonden. Schminkmateriaal en oefenkleding dragen daarnaast bij aan het realisme.

Opbouw
De veldhospitalen van het bataljon zijn ingericht op Vliegbasis Gilze-Rijen en Militair Complex Dongen. Het 400 Gnkbat zette zowel een conventioneel veldhospitaal op als het Mobiel Geneeskundig Operatiesysteem. De laatste is een ziekenhuis met geschakelde containers.

Nieuw veldhospitaal
Voor het eerst worden de beproefde systemen gecombineerd met een uniek nieuw concept: Polyvalente Onderkomens, afgekort tot POON. Dit zijn opblaasbare tenten waar een frame omheen wordt gezet ter versteviging. Voordelen zijn de grotere ruimtes en het schakelgemak van de afzonderlijke tenten.

Op het hoogtepunt van de oefening doen er zo'n 700 militairen en reservisten mee. Ongeveer 500 van hen komen van 400 Gnkbat. Een internationaal medisch evaluatieteam, een aantal reservisten en civiele en militaire specialisten ondersteunen Medic Diamond. De helikopterinzet vindt plaats van 17 tot en met 20 oktober. De oefening loopt van 10 tot en met 21 oktober.
Provincie:
Tag(s):