zaterdag, 1. januari 2011 - 12:50

Grote opkomst Nieuwjaarsduik ondanks koud winterweer

Den Haag

Op nieuwjaarsdag 2011, trotseerde een recordaantal van ruim 27.000 duikhelden de ijskoude Hollandse wateren. Ondanks de 17 afgelaste duiken gingen maar liefst 64 duiken gewoon door.

Traditiegetrouw was Scheveningen de meest populaire duiklocatie. Dit jaar hebben meer dan 10.000 mensen een nieuwjaarsduik genomen. Volgens een zegsvrouw van Unox is dit een recordaantal, zo melden verschillende media. De aanhoudende kou van de afgelopen weken zorgde ervoor dat het Noordzee een watertemperatuur had van 4ºC (vs. 7ºC vorig jaar) en voor een buitentemperatuur van 5ºC.
Vorig jaar waagden achtduizend mensen een duik in de Noordzee, wat ook een record was.

Na het startschot om 12.00 uur, dat werd gegeven door de 81-jarige Ok van Batenburg, die in 1959 het initiatief nam voor de eerste nieuwjaarsduik, mochten alle durfals die zich bij de Pier hadden verzameld de duik wagen. De ideale manier om met frisse moed en als een echte bikkel 2011 af te trappen. Als beloning ontvingen de deelnemers een heerlijke kop erwtensoep om weer warm te worden.

De oer-Hollandse traditie van de Nieuwjaarsduik is duidelijk nog steeds populair en ook als je zelf niet tot de bikkels hoort die het water induiken, is het schouwspel zeker de moeite waard. Om de Hollandse traditie te benadrukken vraagt de organisatie iedere deelnemer iets oranjes aan te trekken.

Goede doel

Het goede doel dat Unox dit jaar steunt is de Zeehondencrèche van Leni 't Hart in Pieterburen (Groningen). Voor elke duiker stelt Unox EUR 1 beschikbaar aan de Zeehondencrèche.

Meerdere nieuwjaarsduiken

Behalve in Scheveningen konden durfals nog op 64 andere plekken in Nederland het nieuwe jaar met een koude plons inluiden.

Op zeventien plekken moest het evenement worden afgelast vanwege het te koude winterweer. Het ging vooral om plaatsen in de noordelijke provincies.
Provincie:
Tag(s):