dinsdag, 10. mei 2011 - 9:29

'Grote twijfel aan betrouwbaarheid alcoholtester'

Rijswijk

Het Nederlands Forensisch instituut (NFI) moet op last van de rechtbank in Breda de betrouwbaarheid van het ademanalyseapparaat onderzoeken. Aanleiding is een rechtszaak waarbij een 47-jarige vrouw volgens het apparaat een 'bijna dodelijke' hoeveelheid alcohol op had, maar in werkelijkheid niets gedronken had. Dit meldt het AD dinsdag.

Bij een alcoholcontrole door de politie maakt men eerst gebruik van een blaasapparaat als voorselectie middel. Wanneer hieruit blijkt dat er 'te' veel gedronken is, moet men nogmaals blazen op een ademanalyseapparaat. Dit apparaat heeft het predicaat betrouwbaar en is tot nu toe gehanteerd als wettig en overtuigend bewijs.

Tijdens de rechtszaak tegen de vrouw, haalde haar advocaat een Amerikaans onderzoek aan waaruit blijkt dat er een software fout zit in het ademanalyseapparaat. De rechtbank gelaste het NFI om uit te zoeken of ook de in Nederland gebruikte apparaten met de zelfde problemen kampen.

Jaarlijks worden er zo'n 30.000 blaastesten uitgevoerd op de ademanalyseapparaten. Wanneer blijkt dat de apparatuur onbetrouwbaar is, zou dit consequenties kunnen hebben voor een groot aantal processen-verbaal en rijbewijs invorderingen op basis van het resultaat van het ademanalyseapparaat.
Provincie:
Tag(s):