maandag, 3. oktober 2011 - 14:37

Hele flat ontruimd om brand op 6e etage Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

Maandagochtend is er in de flat Groeshof in Bergen op Zoom rond 10.30 uur brand uitgebroken in een woning op de 6e verdieping. ‘De bewoners waren op dat moment niet thuis’, meldt de politie maandag.

Er raakte bij de brand niemand gewond. Er ontstond een spontane evacuatie toen de bewoners van de bovengelegen woningen zichzelf in veiligheid gingen brengen. Het flatgebouw telt namelijk 13 woonlagen.

Brandweer en politie namen de regie op zich om de evacuatie te begeleiden en in goede banen te leiden. Agenten moesten van twee woningen de voordeuren openbreken om te controleren of er ook daadwerkelijk niemand meer aanwezig was.

De gemeente Bergen op Zoom richtte meteen een opvanglocatie in in de nabijgelegen sporthal Gageldonk. Van deze opvanglocatie werd uiteindelijk geen gebruik gemaakt.

De brandweer gaf om 10.55 uur het sein 'brand meester'. Na inspectie van de naast- boven- en onder gelegen woningen konden de bewoners weer terug naar hun huizen. Er raakte bij de brand niemand gewond. Tientallen personen verlieten hun woning en wachtten voor de flat de ontwikkelingen af, terwijl er een opvanglocatie ingericht en operationeel was.

De woningstichting Stadslander is eigenaar van de flat en verzorgt de afwikkeling van de schade. De exacte toedracht van de brand is nog niet duidelijk. Vermoedelijk was er sprake van kortsluiting in een televisie.

Omdat het een flat betrof, schaalde de brandweer op naar 'grote brand'. Er kwamen drie tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse. De brandweer zette 35 brandweerlieden. Circa vijftien politieagenten hielden zich bezig met de evacuatie, bewaking en afzetting.

Verder hield de GHOR een ambulance stand-by. Ook gemeente ambtenaren waren aanwezig om ondersteuning te verlenen en de opvanglocatie in te richten. Locoburgemeester Linssen stelde zich ter plaatse persoonlijk van de situatie op de hoogte. De hulpverleningsdiensten werkten samen in een zogenaamde Grip-1 structuur (= Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure).

Voor de gedupeerden is Stichting Salvage ingeschakeld. Salvage treedt op namens de gezamenlijke brandverzekeraars en verzorgt de eerst opvang van betrokken en neemt schadebeperkende maatregelen.
Provincie:
Tag(s):