woensdag, 14. december 2011 - 12:45 Update: 08-07-2014 0:55

Helft stagiairs weet niks over arbeidsomstandigheden

Bijna de helft van de stagiairs weet niets over de arbeidsomstandigheden- en arbeidstijdenregels bij hun stagebedrijf.

Onder hbo-studenten is dit zelfs 60 procent. Daarnaast verzuimt bijna tweederde van de stagebedrijven zijn stagiairs informatie te geven over veilig werken. Dit blijkt uit het stageonderzoek van FNV Jong in het kader van de Monica Lewinsky Award.

FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma schrikt van de resultaten. “Juist jongeren hebben nog weinig werkervaring en zullen daardoor minder snel de risico’s en gevaren van het werk zien. Ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat stagebedrijven en scholen de stagiairs juist informeren. Uit het onderzoek blijkt helaas dat dit te weinig gebeurt.”

Ook het feit dat nog steeds ruim 40 procent van de ondervraagden geen stagevergoeding ontvangt is volgens Wiersma schandalig. “Het is natuurlijk van de gekke dat vier op de tien jongeren zich uitsloven voor een werkgever zonder daar voor beloond te worden. Werkgevers misbruiken op deze manier hun positie.”

Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de vier stagiairs vindt dat hij of zij slecht begeleid wordt vanuit school. Opvallend is dat hoger opgeleiden vinden dat ze slechter begeleid worden dan mbo-studenten. Veertig procent van de hbo-studenten vindt de begeleiding vanuit hun opleiding ondermaats. Ruim een derde van de hbo-studenten krijgt geen bezoek van begeleiders en heeft geen terugkomdag.

FNV Jong reikt dit jaar voor de vijfde keer de Monica Lewinsky Award uit aan het beste stagebedrijf van Nederland. Op 14 december 2011 reikt FNV Jong de Monica Lewinsky Award uit aan het winnende bedrijf. De winnende stagiair ontvangt een kledingcheque van € 500,-.
Categorie:
Tag(s):