woensdag, 7. september 2011 - 10:16 Update: 08-07-2014 0:56

Helft werknemers wil best werken voor onethisch bedrijf

47% van de werknemers zou zijn principes best opzij zetten voor een baan. Deze groep bestaat uit 12% die geld belangrijker dan ethiek, 13% die het bedrijf zou proberen te veranderen en 22% die werk bij een immorele werkgever zou overwegen als er geen andere baan beschikbaar is.

De helft van de werknemers (53%) zou daarentegen nooit willen werken voor een bedrijf dat in hun ogen onethisch is. Dat blijkt uit een poll van carrièresite Monster, in Nederland bekend als Monsterboard.nl, onder ruim 8300 bezoekers wereldwijd. MonsterCoach Freek Jordans adviseert om principes niet zomaar opzij te zetten voor een nieuwe baan.

“Of een bedrijf ethisch handelt of niet, is natuurlijk subjectief. Een vegetariër zal bijvoorbeeld minder snel voor een vleesverwerkend bedrijf willen werken dan iemand die wel vlees eet”, aldus Freek Jordans, de carrièrecoach van Monsterboard. “Maar voor iedereen geldt dat het belangrijk is om bij een nieuwe werkgever te bekijken of de normen en waarden overeenkomen met die van jou. Want als dat niet zo is, kun je daar ongelukkig van worden. Je kunt het natuurlijk afwegen tegen de kansen dat het bedrijf jou biedt of proberen om het bedrijf te veranderen. Maar de vraag blijft wel of dat opweegt tegen het opzijzetten van je principes.”

Europeanen hechten minder waarde aan ethiek

De wereldwijde opiniepeiling laat een duidelijk verschil zien tussen Europa en de Verenigde Staten. Europeanen blijken minder principieel dan Amerikanen: 31% wil best werken voor een bedrijf dat in hun ogen onethisch handelt. In de Verenigde Staten is dat slechts 19%.
Categorie:
Tag(s):