donderdag, 20. januari 2011 - 13:41

Herstart oliewinning in Nederland

Schoonebeek

Minister van Economische zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen geeft maandag 24 januari het officiële startsein voor de winning van olie in het Schoonebeekveld in Drenthe. Het veld zal de komende 25 jaar naar schatting 120 miljoen vaten olie produceren.

In Drenthe bevindt zich het grootste olieveld op het vasteland van noordwest Europa. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staakte de winning in 1996 omdat het veld met de technieken en infrastructuur van toen niet meer rendabel was.

De NAM en het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland hebben nieuwe technologie ontwikkeld waardoor de winning weer kan worden opgestart. De taaie olie in het veld wordt door de injectie van stoom vloeibaar gemaakt. De ja-knikkers van vroeger zijn vervangen door hoogrendementspompen.

Circa 60 procent van de opbrengsten van de oliewinning vloeit terug in de staatskas. De vernieuwing van de installaties biedt werk aan tussen de 300 en 600 mensen. Bij de reguliere productie blijven straks 50 tot 80 mensen betrokken.
Provincie:
Tag(s):