donderdag, 20. oktober 2011 - 8:13 Update: 08-07-2014 0:56

Het gaat slecht met de pensioenfondsen

Amsterdam

Het gaat niet goed met de Nederlandse pensioenfondsen. De grootste pensioenfondsen waarschuwen vandaag dat in de toekomst de pensioenen mogelijk verlaagd moeten gaan worden.

Veel pensioenfondsen kampen met de lage rentes en de lagere resultaten op de beurs. Zo is de dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg en Welzijn eind september gedaald tot 91 procent en zit het fonds weer rond het niveau van drie jaar geleden, zo meldt het NOS.

Door de verslechtering zien de meeste pensioenfondsen geen mogelijkheid om de pensioenen te verhogen. Op dit moment loopt het fonds Zorg en Welzijn al 9,5 procent achter bij de indexatieverwachting.
De Pensioenfondsen Metaal en Techniek (PMT) en PMT komen ook onder de dekkingsgraad uit.

Woensdag heeft De Nederlandsche Bank (DNB) de pensioenfondsen per brief geïnformeerd over de eisen aan de premiestelling in geval van een dekkingstekort.

DNB heeft in overleg met de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besloten om pensioenfondsen een termijn van één jaar te bieden om te voldoen aan de eis dat de premie in geval van een dekkingstekort dient bij te dragen aan herstel. Pensioenfondsen mogen van deze mogelijkheid gebruik maken op voorwaarde dat zij 2012 gebruiken om te zorgen voor een sluitende financiële opzet.

Deze termijn staat echter niet open voor pensioenfondsen die vorig jaar al gebruik hebben gemaakt van de geboden mogelijkheid om voor 2011 een premie vast te stellen die niet bijdraagt aan herstel. En ook niet voor pensioenfondsen die in 2012 een korting moeten doorvoeren.
Categorie:
Tag(s):