maandag, 2. mei 2011 - 14:58

Hillen:na dood Bin Laden blijft waakzaamheid geboden

Den Haag

Minister Hans Hillen heeft maandag naar aanleiding van de dood van Osama Bin Laden gezegd dat het misschien een mooie dag is voor de wereld omdat die een stuk veiliger is geworden. "Maar", zo voegde hij eraan toe, "terreur heeft natuurlijk vele gezichten." De bewindman zei vervolgens dat we de meeste daarvan niet kennen.

Hillen: "Een kenmerk van terreur is dat het zich verstopt om vanachter zijn schuilplaats verwarring en ellende te zaaien." Hij waarschuwde ervoor dat de dood van Osama Bin Laden symbolisch gezien ogenschijnlijk een goed moment voor de wereld lijkt, maar deze nog niet veiliger is. De minister betitelde het als jammer dat hij niet levend gearresteerd kon worden en noemde Al Qaeda een veelkoppig monster. "Als er één af is geslagen komt de volgende weer naar boven."

Op de vraag iets te zeggen over de 'war on terror' antwoordt Hillen dat die nog niet over is. Het is wat hem betreft zaak om waakzaam te blijven omdat er nog veel mensen op deze wereld rondlopen die gemotiveerd zijn voor het terrorisme. Ook minister-president Mark Rutte gaf aan dat Al Qaeda een slag was toegebracht, maar dat de strijd tegen terreur nog niet voorbij is.

Rosenthal: grote klap toegebracht aan terrorisme
"Er is een grote klap toegebracht aan Al Qaeda en het internationale terrorisme." Zo reageert minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandagmiddag op de dood van Osama bin Laden.

"Dit gebeurt bijna tien jaar na de aanslagen op 11 september 2001 die de wereld schokten. Velen hebben Osama bin Laden nagevolgd. Hij was het symbool van het internationale terrorisme. Denk ook aan de aanslagen die zijn gepleegd in Londen, Madrid, Mumbai en andere plaatsen."

"Het was mooier geweest als Bin Laden levend zou zijn gepakt en voor een rechter verantwoording had moeten afleggen voor zijn daden. Niettemin is dit een historische gebeurtenis."

"Bestrijding van terrorisme en het tegengaan van gewelddadig extremisme houden in de wereld de hoogste prioriteit. De uitschakeling van Osama bin Laden geeft de strijd tegen terrorismebestrijding een nieuwe impuls."

"De Nederlandse regering blijft zich ervoor inzetten dat terroristen worden berecht. De regering blijft ook alert op de veiligheid van Nederlanders en Nederlandse belangen in het buitenland."
Provincie:
Tag(s):