maandag, 12. september 2011 - 18:52

Historie leeft in Ede

Ede

Historie leeft in Ede, dat blijkt niet alleen uit het thema dat de gemeente Ede koos voor de maand september, maar ook uit de diverse publicaties die rondom dit onderwerp zijn verschenen.

Zo schrijft Evert van de Weerd in zijn boeken Luchtoorlog boven Ede en Ede in Wapenrok over de 17e september van 1944, toen Ede het doel werd van de geallieerde bommenwerpers. Er vonden drie hevige bombardementen plaats met verstrekkende gevolgen voor de bevolking. Deze bombardementen, uitgevoerd door Amerikanen en Engelsen, maakten deel uit van de operatie Market Garden. Onder de burgers vielen 69 doden en vele gewonden. Ede was in die tijd nog een kleine gemeenschap en de gevolgen voor de bevolking waren enorm groot. Op de Parkweg staat nu een monument om de slachtoffers te herdenken.

Deze week herdenkt Ede voor de 67e keer de Airborne luchtlandingen van 1944 op de Ginkelse heide. De week staat volledig in het teken van deze indrukwekkende gebeurtenis. Beleef het mee met Airborne jazz op 15 september, de Airborne Taptoe op 16 september en de Airbornedagen in bioscoop CineMec vanaf 14 september. De week eindigt op 17 september met de luchtlandingen van duizend parachutisten op de Ginkelse heide. Zie www.ede.nl voor meer informatie.

Daarna volgt op 22 oktober de Pegasus Wandeltocht over de Ginkelse Heide. Het wandelevenement is bedoeld als herdenking aan de historische vluchtoperatie 'Pegasus' die in oktober 1944 plaatsvond. Het was destijds de bedoeling ondergedoken militairen van de operatie Market Garden evenals piloten en verzetsstrijders door bezet gebied naar de overzijde van de Rijn te brengen. De eerste poging werd met 150 ontvluchte onderduikers een succes, de tweede en laatste een jammerlijke mislukking.

Wie waren er bij deze operaties betrokken? In Door de vrijheid geroepen vertelt Ben Verduijn het verhaal van negen vergeten Edese helden die hun leven gaven voor de vrijheid. Hun levensverhaal is opgetekend op basis van interviews met nabestaanden. Gewone plaatsgenoten die een belangrijke rol gespeeld hebben in de bevrijding van Ede, maar van wie jarenlang niet meer bekend was dan een geboorte- en sterfdatum, krijgen zo een gezicht.
Provincie:
Tag(s):