maandag, 16. mei 2011 - 12:36

Hittemeting in de Utrechtse steden

Utrecht

Bewoners van Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Nieuwegein kunnen deze zomer meedoen met een grootscheeps onderzoek naar hitte in de stad.

Drie Utrechtse natuur- en milieuorganisaties brengen, samen met de bewoners, de hitte in de verschillende stadsdelen in kaart. Deelnemers kunnen zich via www.nmu.nl opgeven en ontvangen bij aanvang van de metingen gratis een thermometer.

In de steden is het tijdens een warme periode in de zomer vaak warmer dan op het omliggende platteland. Vooral ’s nachts blijft de hitte lang hangen, waardoor mensen last hebben van de warmte en op den duur gezondheidsproblemen krijgen. De stad ontwikkelt zich tot een soort Hitte Eiland. Door de klimaatverandering wordt dit warmte probleem groter.
De drie organisaties, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), het Milieucentrum Utrecht en IVN- Consulentschap, vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de invloed van groen of juist steen, beton dan wel asfalt op hun eigen leefomgeving. Een terras met alleen stenen is in de zomer veel warmer dan een tuintje met gras en struiken en bomen.
Provincie:
Tag(s):