woensdag, 29. juni 2011 - 21:25

Hoeve Sonneclaer wordt gecertificeerd educatieboerderij

Fluitenberg

Het boerenleven moet je voelen, proeven en ruiken. Dat is het uitgangspunt van de excursie van leerlingen van het Roelof van Echten College onlangs bij Hoeve Sonneclaer in Fluitenberg. Sonneclaer werd die dag eveneens beoordeeld door Stichting Educatief Platteland en mag zich binnen afzienbare tijd gecertificeerd educatieboerderij noemen.

“Jongeren hebben vaak geen idee meer waar hun eten vandaan komt”, zegt Barend Mul, eigenaar van Hoeve Sonneclaer en sinds kort geschoold om lessen te verzorgen aan het basis- en voortgezet onderwijs. “Sommige mensen willen zelfs alleen eieren uit de supermarkt eten, vinden eieren uit een kip vies. Ik wil kinderen graag iets leren over de natuur en hun bewust maken van het feit dat veel voedsel voortgebracht wordt door de boeren om hen heen.”

Tijdens een bezoek aan Sonneclaer worden alle zintuigen aangesproken. Mul: “We laten leerlingen proeven wat het verschil is tussen melk van een koe en melk uit de supermarkt, ze ruiken de typische boerderijgeuren en voelen aan veren van een kip of de tong van een koe. Zo hebben we legio opdrachten die leerlingen kennis laten maken met dier- en veehouderij, verwerking van agrarische producten en de werking van de natuur. Ook mogen ze meehelpen met het voeren en verzorgen van de dieren en het land.”

De opdrachten sluiten aan bij de theorielessen op de school, weet Mul. “We stemmen de inhoud van de excursie altijd af met de scholen. Daarbij draait het erom dat de theorie tastbaar wordt. Een docent kan zo vaak vertellen dat een koe een ruwe tong heeft, omdat hij alleen ondertanden heeft. Maar het zelf voelen aan de tong van een koe, levert een herinnering op die de leerlingen nog lang bij zal blijven.”

Tijdens de excursie van vandaag zijn onafhankelijke beoordelaars aanwezig van Stichting Educatief Platteland. Zij beoordelen of Hoeve Sonneclaer in aanmerking komt voor het certificaat Educatieve Boerderij. Een gecertificeerde boerderij biedt een rijke leercontext, waar in de praktijk geleerd kan worden over allerlei thema’s. De lessen worden verzorgd door mensen die getraind zijn op het gebied van didactiek, communicatieve vaardigheden en het inrichten en benutten van de boerderij als leeromgeving. Sonneclaer voldeed aan alle eisen. Na afronding van enkele formaliteiten mag de hoeve zich officieel educatief boerderij noemen.
Provincie:
Tag(s):