maandag, 24. januari 2011 - 21:16

Holocaust Memorial Day in Herinneringscentrum

Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zet haar deuren weer open voor publiek vanaf donderdag 27 januari 2011. Op deze dag zal de documentaire Leven na de ondergang worden vertoond, terwijl zoals gebruikelijk de laatste zondag van de maand in het aansluitende weekeinde is gereserveerd voor een ooggetuigenlezing. Op 30 januari vertelt Virry de Vries Robles om 14.00 uur over haar ervaringen in kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 27 januari, Holocaust Memorial Day, zal in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork continu de documentaire Leven na de ondergang worden vertoond. De daarin opgenomen portretten van kampoverlevenden vertellen van het feit dat er leven na de kampen mogelijk was. Holocaust Memorial Day, 66 jaar geleden, geldt als de dag van de bevrijding van Auschwitz. Auschwitz is vandaag de dag het universeel symbool voor de massavernietiging van burgers en op de bevrijdingsdatum van het vernietigingskamp worden jaarlijks wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden herdacht.

Elke laatste zondag van de maand wordt er in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een ooggetuigenlezing gegeven. Op 30 januari 2011, om 14.00 uur is het Virry de Vries Robles (1932) die haar verhaal doet. In september 1943 wordt ze met haar ouders in Amsterdam opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork. In januari 1944 wordt haar vader, arts van beroep, door de nazi’s teruggeroepen naar Amsterdam. Virry blijft achter met haar moeder, die op dat moment zwanger is. Op 22 juli 1944 komt Eric in het doorvoerkamp ter wereld. Als gevolg van de geallieerde opmars in het zuiden van het land, wordt het kamp op 5 september overspoeld door een menigte vluchtende NSB’ers. Virry komt terecht in het gezelschap en krijgt zo de kans met hen het kamp te verlaten. Toch doet ze dit niet. Tot de bevrijding op 12 april 1945 zal zij blijven met haar moeder en broertje. Een wonder, omdat ze alle drie kort na Dolle Dinsdag, vlak voor het vertrek van een transport uit de goederenwagon zijn gehaald. Ondanks alle gevolgen die de oorlog met zich meebracht, is het Virry na de oorlog gelukt gezinstherapeut te worden.
Provincie:
Tag(s):