zaterdag, 15. oktober 2011 - 9:37

Honderden betogers bij Occupy Amsterdam

Amsterdam

Zaterdag zijn in totaal zo'n 1700 betogers in Amsterdam bij elkaar gekomen voor de actie Occupy (bezet).

Rond het middaguur stroomde het aantal mensen flink toe. Op het Malieveld in Den Haag werd een vergelijkbare betoging gehouden. Daar hadden ongeveer 700 demonstranten verzameld. Ook in Rotterdam en Utrecht waren bijeenkomsten.

Er zijn in Amsterdam al verschillende demonstranten aan het woord geweest. Er werd opgeroepen tot actie: "We moeten knokken, net zolang tot we winnen." Een ander riep op door te gaan tot de verrijking aan de top is gestopt en hij maakte zich kwaad omdat ,,alles kapot wordt bezuinigd."

Er waren ook veel spandoeken te zien met leuzen als: 'Stop uitbuiting van mensen en aarde', 'Belast de rijken, haal waar het geld zit' en 'De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs'.

Aan de protestactie deden ook kinderen mee.

Op heel veel plaatsen in de wereld zijn betogers zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme, zoals massale werkloosheid, de macht van de banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite.

De demonstraties vonden in ongeveer 951 steden in 82 landen plaats.
Dit melden verschillende media zaterdag.

De manifestaties in Den Haag en Amsterdam waren tevens bedoeld om solidariteit te uiten met de occupybeweging. Bij demonstraties in onder meer Londen, Frankfurt en Athene werden zaterdag ook duizenden mensen verwacht.

Bij de betoging die in Rome plaatsvond, hebben militante actievoerders een bijgebouw van het ministerie van Defensie in brand gestoken. De oproerpolitie voerde charges uit tegen de betogers en gebruikte waterkanonnen.

De actie Occupy (bezet) Wall Street begon op 17 september en spreidde zich wereldwijd uit als een olievlek.
Provincie:
Tag(s):