vrijdag, 25. maart 2011 - 23:08 Update: 08-07-2014 0:59

Hongarije geen probleem voor Oranje : 0-4

(Elfvoetbal) De pleinen in Polen en Oekraïne zullen medio 2012 zo goed als zeker Oranje kleuren. Net als San Marino (0-5), Finland (2-1), Moldavië (0-1) en Zweden (4-1) was vrijdagavond ook naaste belager Hongarije niet bij machte om het Nederlands elftal pijn te doen: 0-4.

Hongarije had de equipe van Bert van Marwijk op geen beter moment kunnen treffen. Voor het eerst sinds zijn aanstelling in augustus 2008 had de bondscoach te maken met een goed gevulde lappenmand. Zo waren Maarten Stekelenburg (Ajax), Mark van Bommel (AC Milan), Theo Janssen (FC Twente), Hedwiges Maduro (Valencia), Arjen Robben (FC Bayern München) en Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) vanwege blessureleed niet inzetbaar. Nigel de Jong (Manchester City), die na de veroorzaakte beenbreuk bij Hatem Ben Arfa (Newcastle United) niet meer werd geselecteerd, was voor het eerst sinds oktober wel weer van de partij.

Met onder meer Luuk de Jong (FC Twente), Jeremain Lens (PSV), Ruud van Nistelrooij (Hamburger SV) en Stijn Schaars (AZ) als vervangers leverde de selectie van Oranje op papier een flinke dosis kwaliteit in. Toch was daar op het Hongaarse veld in Boedapest weinig van te merken. Met Michel Vorm onder de lat, Rafael van der Vaart en De Jong voor de verdediging, Ibrahim Afellay op de flank en Robin van Persie in de spits hield Nederland zich uitstekend staande tegen de nummer twee van Groep E. PSV-er Balazs Dzsudzsak slaagde er niet in om de verdediging van Oranje te doen wankelen.

De Hongaarse mandekkers aan de andere kant van het veld moesten wel veelvuldig naar lucht happen, want de nummer twee van de wereld opende de interland furieus. Het waren Van der Vaart en Wesley Sneijder, die evenals Dirk Kuijt zijn 75ste Oranje-interland afwerkte, die de Hongaren direct op de proef stelden. Op aangeven van Sneijder wurmde Van der Vaart zich eenvoudig langs de Hongaarse defensie en rondde koeltjes af. En het bleef niet bij die ene goal, want nog voor de theepauze maakte Afellay de tweede Oranje-treffer. De flankspeler van FC Barcelona deed dat op aangeven van Gregory van der Wiel: 0-2.

Ook in de tweede helft ging Oranje vrolijk verder met waar het mee bezig was: scoren. Ditmaal was het Kuijt die de buitenspelval van de Hongaren wist te ontlopen en tot scoren kwam. Kort na de derde Oranje-treffer moest Afellay een tik incasseren, een tik die ervoor zorgde dat hij het duel niet in z'n geheel uit kon spelen. Tussentijds had Robin van Persie nog wel de 0-4 tegen de touwen geknald, opnieuw met Van der Wiel als aangever.

De 0-5 had van grote schoonheid kunnen zijn als de lat van het Hongaarse doel letterlijk iets hoger had geleden. Een fantastische chip van de middenvelder van Internazionale liet Gabor Kiraly kansloos, maar het aluminium stond een goal in de weg en Kuijt kon de rebound niet benutten. Het restant van de wedstrijd werd rustig uitgetikt en zo werd ook Hongarije in de kwalificatie voor het EK 2012 aan de Hollandse zegekar gebonden. Overigens werden de slotseconden van het duel met Hongarije nog wel verstoord door twee supporters die het veld betraden. Het tweetal moest door een tiental stewards en agenten worden onderschept.

Voor het elftal van bondscoach Sándor Egervári was de ontmoeting met Nederland dé kans om mee te blijven doen in de strijd om plaats één, maar helaas voor hen ging het landenduel verloren. Toch krijgen de Magische Magyaren al spoedig de kans om zich te revancheren. Op dinsdag 29 maart spelen Oranje en Hongarije opnieuw een kwalificatiewedstrijd, ditmaal op Nederlandse bodem.
Categorie:
Tag(s):