maandag, 28. november 2011 - 11:45 Update: 08-07-2014 0:55

Hoogopgeleiden weer actiever op zoek naar nieuwe baan

Het aantal actieve werkzoekenden is in 2011 gegroeid tot een niveau van 10% van d Nederlandse beroepsbevolking (ten opzichte van 8,6% in 2010).

Daarnaast neemt de tevredenheid over de eigen werkgever en arbeidsvoorwaarden af. Ook de lezers van de dagbladen en bezoekers van de jobsites van de Persgroep zijn actiever op zoek naar een (nieuwe) baan. Alle dagbladen van de Persgroep zijn daarbij in mediabereik gestegen. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA), waar de Persgroep Banen aan deelneemt.

Vooral hoogopgeleiden actief op zoek

Werknemers met een hbo+ opleiding zijn actiever op zoek naar een (nieuwe) baan, met name academici. 15% van de academici noemt zichzelf ‘actief werkzoekend’, ten opzichte van 12,7% in 2010. Vooral in de branches Onderwijs en Wetenschap, Financiële Dienstverlening, Consultancy
en ICT stijgt het aantal actieve zoekers. Ook de lezers van de dagbladen van de Persgroep en de bezoekers van vkbanen.nl zijn actiever op zoek: respectievelijk 14,8% en 25,1%.

Actieve zoekers minder tevreden over werkgever en arbeidsvoorwaarden

Het NOA toont verder aan dat voornamelijk actieve zoekers minder tevreden zijn over hun huidige werkgever en arbeidsvoorwaarden. Deze ontevredenheid kan werknemers eenvoudiger bewegen om over te stappen naar een andere baan. Potentiële werkgevers kunnen hiervan gebruik maken
door in beeld te blijven bij werknemers als aantrekkelijke werkgever en aansprekende arbeidsvoorwaarden naar hen te communiceren.

Mediabereik de Persgroep stijgt

Uit het onderzoek blijkt ook dat het mediabereik van alle dagbladen van de Persgroep stijgt. Het gecombineerde mediabereik van de Persgroep neemt toe met 8%, met het AD als grootste stijger (+ 110.000 lezers). Het gecombineerde bereik onder hbo+ opgeleiden stijgt met 9%. De dagbladen
van de Persgroep worden door hoogopgeleiden in zowel de profit als de non-profit sector meer gelezen. De Volkskrant is van alle printmedia nog altijd de meest gebruikte oriëntatiebron door hoogopgeleiden: 433.000 hbo+ opgeleiden gebruiken de Volkskrant bij het zoeken naar een (nieuwe) baan. Daarnaast zetten 281.000 hoogopgeleiden vkbanen.nl in bij het oriënteren op de arbeidsmarkt.
Categorie:
Tag(s):