dinsdag, 17. mei 2011 - 15:50

Hoogwerker brandweer 'defect' tijdens afhijsen slachtoffer

Maassluis

Dinsdagochtend moest de brandweer met de hoogwerker de ambulancedienst helpen om een patiënt veilig naar beneden te krijgen. Vanaf de 9e verdieping van de flat aan de Burgemeester Zaneveldstraat moest de hoogwerker van de brandweer het slachtoffer vervoeren.

Toen het bakje van de hoogwerker halverwege was, ging de hoogwerker kapot, en zat er geen beweging meer in. Zowel de patiënt als de brandweerman in het bakje zaten vervolgens op zo'n 15 meter hoogte vast. Met een andere hoogwerker de patiënt overpakken op 15 meter was geen optie, mede vanwege het feit dat het bakje tegen de flatmuur stond. De enige optie was het hoogtereddingsteam van de brandweer te alarmeren om de twee personen veilig naar de grond te krijgen.

Het hoogtereddingsteam is gespecialiseerd in reddingen op grote hoogtes of dieptes. Ook in deze situatie bracht het team uitkomst. Gelukkig ging het ditmaal om een oefening, om te kijken wat de grenzen van het team zijn. Vanaf het dak van het hoge flatgebouw werd de redding voorbereid. Met veel touwen werd er een veilige situatie gecreëerd, zodat een teamlid vanaf het dak kon afdalen naar de vastgelopen hoogwerker. Nadat eerst het slachtoffer gered was, moest de brandweerman nog naar beneden. In korte tijd waren uiteindelijk slachtoffer en brandweerman veilig en snel beneden gekomen. Ook dit soort situaties kan het hoogtereddingsteam dus aan, mocht er ooit een hoogwerker vastlopen tijdens een reddingsactie.

Meer foto's op Blik op 112
Provincie:
Tag(s):