maandag, 22. augustus 2011 - 17:09

Hr. Ms. Zuiderkruis vaart uit voor antipiraterij missie

Het bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis is maandag vertrokken uit de haven van Den Helder. 'Het schip wordt de komende maanden in de wateren rond Somalië ingezet voor de antipiraterij missie ATALANTA', meldt het ministerie van Defensie maandag.

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU taakgroep zijn het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan en het escorteren van schepen varend voor het ‘World Food Program’. Daarnaast wordt de Zuiderkruis in het missiegebied ingezet om coalitie eenheden te voorzien van brandstof en voorraden.

Support
Hr.Ms. Zuiderkruis is een zogenoemd ‘Fast Combat Support Ship’. Het schip kan eigen vlooteenheden en die van bondgenoten op volle zee voorzien van brandstof, smeermiddelen, levensmiddelen, kleding, munitie en reserveonderdelen.

Het schip heeft de capaciteit om 9.000 ton brandstof en 1.300 ton goederen te vervoeren. Hr.Ms. Zuiderkruis is 170 meter lang, 20 meter breed en heeft een diepgang van 8.4 meter. Het schip wordt voortgestuwd door twee Stork Werkspoor dieselmotoren en bereikt hiermee een snelheid van 21 knopen.

Qua bewapening beschikt het schip over .50 mitrailleurs, de Goalkeeper 30 mm snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand, een radar interceptiesysteem en ‘chaff’ voor radarmisleiding. Commandant van het schip is kapitein-luitenant-ter-zee Herman De Groot.
Provincie:
Tag(s):