woensdag, 6. april 2011 - 10:35

Hr.Ms. De Ruyter terug van piratenjacht

Den Helder

Na een succesvolle deelname aan de antipiraterij operatie Ocean Shield keert Hr.Ms. De Ruyter zaterdag 9 april, een maand later dan gepland, terug in thuishaven Den Helder.

Daar wordt het schip welkom geheten door minister van Defensie Hans Hillen en het thuisfront van de bemanningsleden.

Het marinefregat opereerde vanaf eind november in de Golf van Aden en het Somalische bassin. In deze periode fungeerde het schip tevens als vlaggenschip voor het NAVO vlootverband, de Standing NATO Maritime Group 2, onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. De operatie van Hr.Ms. De Ruyter werd op 22 februari voor onbepaalde tijd verlengd, toen het aflossingsschip Hr.Ms. Tromp werd ingezet voor de kust van Libië.

Hr.Ms. De Ruyter hield de afgelopen maanden ruim twintig verdachte schepen aan, sloeg meerdere piratenaanvallen af en begeleidde diverse transporten. Ook werd het Luchtverdedigings- en Commandofregat meerdere malen ingezet bij gekaapte schepen.

Zo kreeg De Ruyter eind januari opdracht om 1.100 zeemijl op te stomen naar het gegijzelde koopvaardijschip New York Star. Bij aankomst bleken de piraten het schip te hebben verlaten, waarna de bemanning uit de citadel kon worden bevrijd. Hr.Ms. De Ruyter legde de afgelopen maanden 26.300 zeemijlen af. De Lynx boordhelikopter vloog ruim 200 uur tijdens patrouilles en gerichte acties tegen piraten. Hierdoor verzamelde het schip veel inlichtingen over piratenactiviteiten in de regio en werd onder meer een nieuw piratenkamp ontdekt.
Provincie:
Tag(s):