woensdag, 6. juli 2011 - 22:12

Hunebed in Emmen door vernieling zwaar beschadigd

Emmen

Een hunebed bij Emmen is door vernieling zwaar beschadigd. De grote steen die de bovenkant vormt van hunebed D45 is gebroken doordat er onder en boven de steen vuur is gesticht. Boswachter Geerling Kruidhof van Staatsbosbeheer: “De schade is groot. De bovenste steen, van vier meter lang en drie meter breed, is gescheurd en naar beneden gevallen. Ik ben enorm geschrokken van wat ik aantrof.”

Het hunebed is een Rijksmonument. Boswachter Geerling Kruidhof: “Het is een onverantwoordelijke vernieling, want er had een groot ongeluk kunnen gebeuren. Er spelen regelmatig kinderen onder de steen.” Staatsbosbeheer heeft het hunebed voor de veiligheid afgesloten. Het is voorlopig verboden terrein voor recreanten.

Het kapotte hunebed werd deze morgen ontdekt door een wandelaar die de boswachter alarmeerde. De vernieling is gebeurd tussen maandag en woensdagmorgen. Omdat het een Rijksmonument betreft, zullen experts morgen uitgebreid onderzoek doen. De schade wordt geschat op minimaal 15.000 euro. Staatsbosbeheer zal aangifte van vernieling doen. Boswachter Geerling Kruidhof: “Zo moeten we niet omgaan met cultuurhistorisch erfgoed”.

Een hunebed is een prehistorisch bouwwerk. Nederland heeft 54 hunebedden waarvan er 52 in Drenthe staan.
Provincie:
Tag(s):