woensdag, 20. juli 2011 - 21:24

IGZ stelt Maasstad ziekenhuis Rotterdam onder verscherpt toezicht

Rotterdam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam per direct onder verscherpt toezicht voor een periode van twee maanden.

Zij doet dit omdat zij er onvoldoende vertrouwen in heeft dat de raad van bestuur van het ziekenhuis op korte termijn de juiste maatregelen treft om verdere verspreiding van de klebsiella pneumoniae bacterie te voorkomen. Een opnamestop vindt de inspectie op dit moment niet nodig, omdat er geen bewezen nieuwe besmettingsgevallen zijn.

De inspectie stelt het verscherpt toezicht in voor een periode van twee maanden om ervoor te zorgen dat in het ziekenhuis de juiste infectiebestrijdingsmaatregelen worden genomen. Dit is op dit moment onvoldoende het geval en levert een risico op voor de patiëntveiligheid.

Sinds eind mei, het moment dat de uitbraak van de klepsiella pneumoniae bacterie in het Maasstad ziekenhuis bij de inspectie bekend was, volgt de inspectie de voortgang van het bedwingen van de epidemie nauwgezet.

Vandaag legde de inspectie een onaangekondigd bezoek af om de voortgang te controleren en werd wederom vastgesteld dat er te weinig voortgang zit in deze verbeteracties. Ook was de inspectie begin deze week niet geïnformeerd over de vier nieuwe sterfgevallen waarover de media eerder vandaag berichtte. Van drie van de patiënten is inmiddels zeker dat zij al langer met de Klepsiella Pneumoniae bacterie besmet waren. Van een vierde patiënt is dit nog niet duidelijk.
Provincie:
Tag(s):