zondag, 4. september 2011 - 18:56 Update: 08-07-2014 0:57

IJsbrand Chardon Europees Kampioen vierspannen

Breda

IJsbrand Chardon heeft alles gewonnen wat er maar te winnen valt in het onderdeel vierspannen. De menner uit het Zuidhollandse Den Hoorn behaalde zondag in Breda de Europese titel, de enige titel die nog op zijn erelijst ontbrak.

,,Gááf'', juichte Chardon die in Breda geen concurrentie te vrezen had. Landgenoot Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde in het EK als derde, samen met Theo Timmerman (Putten) werd ook het goud in de landenwedstrijd veroverd.

Toch hield Chardon zondag ook wat te wensen over. Hij moest de zege in Outdoor Brabant aan zijn grote rivaal Boyd Exell laten. De Australiër kwam niet in aanmerking voor de Europese titel. ,,Tot een andere dag'', zei Exell tegen Chardon.

Na de dressuur van vrijdag en de marathon van zaterdag zat er slechts één seconde verschil tussen beide toppers. De hoop dat de regerend wereldkampioen in de afsluitende vaardigheidsproef een balletje zou afwerpen of een tijdfout zou begaan, bleek ijdel. Chardon maakte zelf op de laatste hindernis een foutje. ,,Ik had graag de druk op Exell opgevoerd.'' Ook De Ronde maakte een foutje, hij ging over de maximaal toegestane tijd heen. ,,Ik wilde geen risico's nemen om een balletje af te gooien, dan was ik naast het podium terecht gekomen.'' Nu werd hij alleen gepasseerd door de foutloze Hongaar Jozsef Dobrovitz. De Ronde: ,,Ik heb geen zilver verloren, maar brons gewonnen. Dit was mijn eerste individuele medaille tijdens een titeltoernooi, ik ben er blij mee.'' Chardon reed op zaterdag een uitstekende marathon: ,,Jammer dat ik Exell niet heb kunnen verslaan, maar de Europese titel is ook heel fraai. Deze overwinning betekent veel voor me'', zei de 50-jarige menner die in zijn imposante paardensport carrière al vier keer wereldkampioen en maar liefst 22 keer Nederlands kampioen werd. Het EK ontbrak dertig jaar lang op de kalender van de internationale hippische federatie FEI, in Breda werd een geslaagde herstart gemaakt. ,,Ik heb begrepen dat het EK nu weer om de twee jaar wordt gehouden, Aken heeft zich al kandidaat gesteld voor 2015.''

De gehele familie Chardon juichte met winnaar IJsbrand mee. Tijdens de marathon zaten vrouw Paulien en zoon Bram achterop de koets. Bram werd onlangs voor de eerste keer Nederlands kampioen bij de vierspannen pony's.
Categorie:
Tag(s):