donderdag, 13. januari 2011 - 17:40

Illegale lozing legt zuivering Nijmegen plat

Nijmegen

Waterschap Rivierenland heeft woensdagochtend 13 januari op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Nijmegen een illegale lozing ontdekt.

De lozing heeft waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsgevonden in het verzorgingsgebied van de zuivering: Nijmegen, Beuningen, Wijchen of Ubbergen.

Door de lozing heeft de rioolwaterzuiveringsinstallatie tenminste 24 uur lang niet gefunctioneerd. Daardoor heeft het waterschap noodgedwongen ongezuiverd water moeten lozen op de Waal.

Momenteel onderzoekt het waterschap om welke giftige stoffen het gaat. Samen met de gemeente Nijmegen gaat Waterschap Rivierenland op zoek naar de mogelijke dader. De zuivering werkt inmiddels weer naar behoren.

Een lozing van giftige stoffen op het riool kan grote gevolgen hebben voor de werking van de zuiveringsinstallatie. Op de zuivering wordt vervuild rioolwater "schoongemaakt" door middel van bacteriën. Door de giftige stof(fen) die nu zijn geloosd, zijn niet alle bacteriën doodgegaan, maar werd hun werking wel danig verstoord. Als gevolg van de verstoring van het zuiveringsproces heeft het waterschap noodgedwongen vervuild water op de Waal geloosd.

Gelukkig is de verstoring beperkt gebleven en inmiddels werkt de zuivering weer naar behoren.
Provincie:
Tag(s):