maandag, 3. januari 2011 - 9:54

Illegale nitraatbommen oorzaak dodelijk vuurwerkongeval

Boerakker

De politie heeft onderzoek gedaan naar het vuurwerkincident waarbij kort na de jaarwisseling een 17-jarige jongen uit Tolbert om het leven kwam. Het ongeval heeft veel impact in Boerakker en Tolbert.

Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat de jongen de vuurwerkbom zelf heeft gemaakt en heeft aangestoken. Het is duidelijk geworden dat de vuurwerkbom is gemaakt met illegale nitraatbommen in een buis. De explosie was zo krachtig, dat het slachtoffer werd geraakt door onderdelen van het projectiel. De verwondingen als gevolg van de rondvliegende onderdelen zijn hem fataal geworden. Bij het incident raakten geen andere personen gewond.

Incident
De jongen stak de vuurwerkbom kort na de jaarwisseling af bij een jongerenontmoetingsplek aan de Hoofdweg in Boerakker. Enkele andere jongeren waren daarbij aanwezig, maar stonden toevallig achter een metalen hokje. Hierdoor bleven zij ongedeerd. De jongen die de bom afstak raakte gelijk ernstig gewond. Het Mobiel Medisch Team (MMT) verleende eerste hulp. Hij werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Nazorg
De buurtagent is afgelopen weekend veelvuldig in het dorp aanwezig geweest. Er is gesproken met de getuigen en andere personen uit de sociale kring van het slachtoffer. Daar waar nodig is slachtofferhulp aangeboden. Op initiatief van de buurtbewoners is zondagmiddag een bijeenkomst georganiseerd, waar diverse jongeren van gedachten konden wisselen. Ook de burgemeesters van Leek en Marum en de buurtagent waren hierbij aanwezig.
Provincie:
Tag(s):