woensdag, 7. december 2011 - 7:46

In kliko aangetroffen dode zwanen legaal afgeschoten

Vleuten

Dinsdagmiddag werden meerdere dode zwanen in een kliko aangetroffen in Vleuten.

Rond 13.30 uur meldde gemeentepersoneel dat zij op de Prins Hendrikweg negen dode zwanen en een dode meerkoet in een kliko hadden aangetroffen.

Medewerkers van Toezicht en Handhaving gingen ter plaatse. Zij spraken met een bewoonster die verklaarde dat de vogels mogelijk door een 58-jarige man uit Vleuten in de kliko waren gestopt.

De man was naar haar zeggen in het bezit van een jachtakte en had de vogels in Kockengen geschoten. Omdat de toezichthouders hun vraagtekens hadden, waarschuwden zij de politie.

Agenten gingen ter plaatse. Daarbij bleek dat het om drie volwassen, zes jonge knobbelzwanen en een meerkoet ging. De 58-jarige Vleutenaar kwam ter plaatse.

Hij bleek inderdaad in het bezit van een jachtakte en had een schriftelijke toestemming (verloven) van Fuanabeheer Utrecht voor de afschot van Koeten en Knobbelzwanen in Kockengen. Hij had daar het afgelopen weekend met een groep jagers gebruik van gemaakt.

Een deel van de jachtbuit bestond uit de zwanen en de meerkoet. Omdat daar geen markt voor is, wilde hij de dieren ter vernietiging aanbieden. Hij had daarover contact gehad met de gemeente, die hem naar de gemeentewerf verwezen.

Hij was daar op maandag 5 december rond 15.50 uur heengegaan, maar de werf bleek in verband met Sinterklaas al om 15.30 uur te zijn gesloten. Daarop had hij zij mee naar huis genomen om ze later nogmaals aan te bieden.

Een familielid had ze echter daarop op dinsdag 6 december in de kliko gedaan en aan de straat gezet. Al met al bleek het enige strafbare feit het niet rechtmatig aanbieden te zijn. Ter zake dat feit wordt er proces-verbaal opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):