woensdag, 26. januari 2011 - 19:59

Inbrakenteam lost 102 inbraken op

 Het inbrakenteam van de politie heeft met de aanhouding van zes verdachten 102 inbraken opgelost. De inbraken in kelderboxen, woningen, bedrijventerrein en auto’s vonden plaats in de maanden van juli tot met november 2010 in Leeuwarden en Sneek. Om de inbraken een halt toe te roepen werd een speciaal inbrakenteam opgericht, bestaande uit vijf rechercheurs. Tijdens het onderzoek werden vier inwoners van Leeuwarden van 44, 31, 32 en 38 jaar aangehouden. Daarnaast werden ook een 28-jarige inwoner van Burgum en een 30-jarige inwoner van Dongjum aangehouden.

In de periode van juni tot en met november 2010 vonden in Leeuwarden 67 inbraken in kelder -garageboxen plaats en acht in Sneek. Tijdens de inbraken werden fietsen en gereedschap gestolen. Begin december werd in vier woningen aan het Zuidvliet in Leeuwarden ingebroken. Daarnaast werden op verschillende locaties in Leeuwarden nog diverse auto- en woninginbraken gepleegd. Bij de auto-inbraken bestond de buit merendeels uit navigatiesystemen. Bij de inbraken in woningen die her en der in de stad plaatsvonden, werden laptops, tv’s, computers en sieraden gestolen. Van een bedrijventerrein werden kabels gestolen.

De politie kwam de verdachten van de inbraken van de kelder –garageboxen op het spoor dankzij camerabeelden. Tijdens de inbraken werden de verdachten gefilmd door een bewakingscamera. De beelden van de verdachten werden vervolgens geplaatst op de Friese opsporingsite www.dadergezocht.nl. Op deze site werden de verdachten herkend. Daarnaast leverde tactisch en technisch recherchewerk nog meer informatie op waarna drie inwoners van Leeuwarden van 44, 38 en 32 jaar konden worden aangehouden.

Bij een inbraak in een woning aan de Julianalaan werd een 31-jarige Leeuwarder verdachte op heterdaad aangehouden. Tijdens een inbraak werd hij overlopen en de aangever wist een goed signalement door te geven waarna de verdachte even later in de omgeving van de woning kon worden aangehouden. Een 28-jarige Burgummer werd aangehouden op verdenking voor het plegen van vier inbraken in woningen aan het Zuidvliet in Leeuwarden. Een 30-jarige inwoner van Dongjum werd door de rechercheurs aangehouden op verdenking van heling van de gestolen goederen uit de woningen aan het Zuidvliet.
 
De tijdens het verhoor bekenden de drie Leeuwarders van 44, 38 en 32 jaar alle 75 inbraken in de kelder –garageboxen, zes woninginbraken en de diefstal van kabels van een bouwterrein. De gestolen gereedschappen en fietsen werden doorverkocht. Twee elektrische fietsen, een laptop, een fototoestel en een geld bedrag kon weer terug worden bezorgd bij de rechtmatige eigenaren. De 31-jarige Leeuwarder wordt in verband worden gebracht met de inbraak in een woning aan de Julianalaan. Hetzelfde geldt voor tien auto-inbraken, twee bedrijfsinbraken en drie woninginbraken.
 
Van de zes verdachten zitten er nog vier vast. Vier inwoners van Leeuwarden van 28, 31,32 en 44 jaar zijn op vordering van de officier voor de rechter-commissaris geleid. Die stelde de vier vervolgens in bewaring. Tegen de andere twee verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten zij het politiebureau weer verlaten.
 
Het inbrakenteam van de politie wordt uitgebreid met nog drie rechercheurs. De komende periode gaan acht rechercheurs verder met het onderzoeken van inbraken in woningen, bedrijven en auto’s. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):