zondag, 16. oktober 2011 - 18:07

Indoormarathon-wedstrijd mennen

Arnhem

Op zaterdag 22 oktober 2011 wordt de eerste indoormarathon-wedstrijd mennen verreden op Arnhems Hippisch Centrum de Waterberg, Schelmseweg 97 in Arnhem.

De wedstrijd is opengesteld voor zowel hobbyrijders als wedstrijdrijders in alle rubrieken. Aan deze wedstrijd doen grote namen mee waaronder Theo Höfkes, Nederlands kampioen klasse 3. En ook Ewoud Boom, meervoudig Nederlands kampioen en winnaar van het zilver op het WK tweespan pony’s. Onder de reeds aangemelde deelnemers bevindt zich ook Tom Engbers die onlangs team goud en individueel brons mee naar huis bracht van het WK tweespannen in Conty. De wedstrijd begint om 09:30u en de toegang is gratis.

Een indoormarathon is een combinatie van een vaardigheidsproef en enkele hindernissen. De vaardigheidsproef is een test voor de gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. Met plastic kegels worden genummerde poorten uitgezet. De menner moet zijn aanspanning in de goede volgorde door de poorten sturen. Op de kegels liggen ballen. Voor elke bal die van een kegel wordt gereden krijgt de menner strafpunten. Het totale parcours moet binnen een bepaalde tijd worden afgelegd. Voor overschrijding van deze tijd krijgt de menner ook strafpunten. Het meest spectaculair zijn de hindernissen, deze hindernissen moeten zo snel mogelijk worden genomen. Daarbij komt het vooral aan op snelheid en wendbaarheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. De helper van de menner, de groom, staat achterop het rijtuig en houdt het rijtuig in evenwicht door zijn gewicht te verplaatsen. Tevens helpt hij de menner met het onthouden van de route in de hindernis.

Er wordt in diverse groepen gestreden om de finaleplaatsen. De wedstrijd wordt verreden over twee identieke parcoursen. Beide parcoursen van elke groep worden bij elkaar opgeteld, 1 op de 3 deelnemers gaat door naar de finale.
De finale wordt 's avonds verreden waarbij de organisatie geldprijzen ter beschikking stelt.
Provincie:
Tag(s):