maandag, 26. september 2011 - 10:54

Inleveractie wapens voor scholieren en mbo'ers

Amsterdam

Komende zaterdag, 1 oktober, organiseren de Amsterdamse gemeente, politie en justitie een wapeninleverdag.

Vorige week zijn hiervoor in Amsterdam op 157 middelbare scholen en mbo's flyers en posters uitgedeeld. Die moeten de jongeren ervan overtuigen hun wapen in te leveren, zo meldt Metro maandag.

De actie is gericht op jongeren als gevolg van het toenemende wapengebruik door jongeren in met name het uitgaansleven. Jongeren gaan steeds vaker op stap met een mes op zak en bij 77 procent van de overvallen wordt een vuurwapen gebruikt. “Wapens zijn een voorbode van ellende”, zegt burgemeester Eberhard van der Laan in de krant. “Mensen die een wapen bezitten plegen vaker zware delicten, maar worden zelf ook veel vaker slachtoffer van geweld.”

Het door de politie in Amsterdam geregistreerde aantal wapenincidenten loopt jaarlijks in de honderden. Het gebruik van messen en slag­wapens ligt daar ver boven. In bijna tweehonderd gevallen gaat het om ernstige incidenten.

Zaterdag kunnen de wapens zonder straf op zeven grote politiebureaus in Amsterdam worden ingeleverd. Hierbij moet wel een legitimatiebewijs worden overlegd.

Op illegaal wapenbezit staat maximaal vier jaar celstraf en een maximum boete van 45.000 euro. Een woordvoerder van politie laat in de krant weten dat bij de ingeleverde vuurwapens wel wordt gecontroleerd of de wapens zijn gebruikt bij een misdrijf. Als dat zo is, wordt de dader vervolgd.
Provincie:
Tag(s):