donderdag, 2. juni 2011 - 8:31 Update: 08-07-2014 0:58

Instrument voor onderzoek kosmische straling geïnstalleerd op ISS

Noordwijk

Het is het grootste en meest complexe wetenschappelijke instrument dat ooit aan het internationale ruimtestation ISS werd vastgemaakt. De Alpha Magnetic Spectrometer 02.

'Twee astronauten van de Space Shuttle Endeavour maakten vorige week een ruimtewandeling om het instrument te installeren', meldt ESA woensdag. Deeltjesfysici wachten met spanning op de eerste resultaten.

De installatie van AMS-02 maakt deel uit van DAMA, de donkere materie missie van ESA-astronaut Roberto Vittori. Hij is een van de zes astronauten aan boord van de Space Shuttle Endeavour die woensdag veilig is geland op aarde.

2 miljard dollar
AMS-02 kostte ruim twee miljard dollar en is gebouwd onder leiding van de Canadese ruimtevaartorganisatie CSA door een team van vijfhonderd wetenschappers uit zestien verschillende landen.

Europa speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van AMS-02. Het instrument bevat een heel palet aan detectoren, waarvan het grootste deel is ontwikkeld in Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Zwitserland.

'Nederlandse' koeling
Nederland bouwde het systeem dat de sensoren tien jaar lang op een vaste temperatuur moet houden. Nikhef heeft een koelconcept op basis van CO2 ontwikkeld dat door het Nederlandse Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) verder is ontwikkeld en gebouwd.
Categorie:
Tag(s):