dinsdag, 21. juni 2011 - 16:02

Internationaal directeur Greenpeace weer vrij op Schiphol

Amsterdam

Na vier dagen in de Groenlandse cel arriveert de internationale directeur van Greenpeace International, Kumi Naidoo, morgenochtend op Schiphol.

Naidoo, die in Amsterdam woont en werkt, werd afgelopen vrijdag samen met een andere actievoerder in het Noordpoolgebied gearresteerd na het beklimmen van het olieplatform van het Schotse Cairn Energy.

Naidoo’s actie is deel van een wekenlange campagne van Greenpeace tegen het olieplatform. Bij een eerdere actie in het gebied drie weken geleden werd ook de Nederlander Rolf Schipper opgepakt. Hij is, na twee weken cel, inmiddels weer in Nederland.

Medewerkers op het platform van Cairn Energy gebruikten krachtige waterkanonnen om te verhinderen dat de actievoerders de dertig meter hoge ladder beklommen. Naidoo weerstond de ijskoude stralen en wist het platform te bereiken, waar hij in een gesprek met de leiding een onmiddellijke stop op de booroperatie eiste en het vertrek van Cairn Energy uit het Noordpoolgebied.

Kumi Naidoo, nu 45, was jeugdleider in de antiapartheidsbeweging in Zuid-Afrika waar hij samenwerkte met Desmond Tutu en Nelson Mandela. Hij werd meerdere keren gearresteerd en leefde ondergedoken tot hij gedwongen werd Zuid-Afrika te verlaten en naar Engeland vertrok. Sinds 2009 is hij internationaal directeur van Greenpeace.

protest
Greenpeace protesteert tegen de plannen van oliemaatschappijen als Shell, BP en Cairn om naar olie te boren bij Groenland. Een olieramp zou voor het nog ongerepte Noordpoolgebied dramatische gevolgen hebben. Onderzoek noemt de kans op een olieramp bij boringen in het Noordpoolgebied een op vijf. Vanuit zijn Groenlandse cel schreef Naidoo: “We moeten alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat de wereldleiders het onbezonnen najagen van de laatste druppels olie een halt toeroepen en zich gaan inzetten voor schone alternatieven.”
Provincie:
Tag(s):