woensdag, 6. april 2011 - 18:41

Internetaangifte eenvoudiger voor Zeeuwse bedrijven en instanties

Sinds kort kunnen alle Zeeuwse ondernemers makkelijker via internet aangifte doen. De nieuwe methode is vooral bedoeld voor bedrijven en instanties die regelmatig strafbare feiten, zoals diefstal of vernieling, bij de politie willen melden.

Het doen van aangifte via internet is voor ondernemers sneller en eenvoudiger gemaakt omdat zij op de website van de politie (politie.nl) een account kunnen aanmaken. In deze omgeving kunnen zelfstandigen gegevens vastleggen die voorheen bij terugkerende aangiften steeds weer opnieuw moesten worden ingevoerd. Een voordeel voor instanties die veelvuldig aangifte doen. Tevens kan men volgen of de aangifte al is afgehandeld en eerdere aangiften bekijken.

Steeds meer slachtoffers doen digitaal aangifte van een strafbaar feit. Dit lijkt een van de belangrijkste oorzaken waarom het aantal aangiften de laatste jaren in Zeeland is gestegen van ruim 18.000 in 2006 naar bijna 21.000 in 2010. Het aandeel digitale aangiften is flink gestegen van 12% in 2006 (2.213) naar 26% vorig jaar (5.372).

Naast deze mogelijkheid is het voor winkeliers nu ook mogelijk om aangifte te doen van een winkeldiefstal waarbij een signalement van een verdachte bekend is (daderindicatie) of men de naam van een getuige wil opgeven. Voorheen kon dat niet en moest men zo'n winkeldiefstal persoonlijk op het politiebureau aangeven. Omdat veel winkeliers dat ontzagen, werden deze winkeldiefstallen niet geregistreerd. Een winkeldiefstal met daderindicatie wordt nu met voorrang verwerkt.

Politie Zeeland hoopt dat ondernemers voortaan eerder aangifte zullen doen. Want het melden van een strafbaar feit is belangrijk. Het geeft de politie waardevolle informatie die helpt bij het opsporingsonderzoek. Ook wordt toekomstige politie-inzet mede door het aantal aangiften bepaald.
Provincie:
Tag(s):