maandag, 6. juni 2011 - 15:17

Invallen in Oss in onderzoek naar georganiseerde criminaliteit

Oss

Maandag zijn onder regie van de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit invallen gedaan op meerdere locaties in Oss, Heesch en elders in het land.

‘De actie is onderdeel van de strategie van de Taskforce om criminele samenwerkingsverbanden in Brabant aan te pakken’, meldt de politie maandagmiddag.

De politie, het Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en de gemeente Oss deden op verschillende locaties onderzoek. Aan de actie ging onderzoek van ruim een half jaar door het bovenregionaal rechercheteam Zuid-Nederland vooraf.

Vier aanhoudingen
Er werden vier mannen uit Oss en Heesch aangehouden. Bij de verschillende invallen werden totaal ongeveer 100 medewerkers van de diverse partners ingezet. De technische recherche deed op alle locaties onderzoek. Daarbij werd onder andere gebruik gemaakt van speurhonden voor drugs en geld. Digitale, fiscale en financiële specialisten deden onderzoek.

Een 23-jarige Ossenaar werd in zijn woning aangehouden en een andere 23-jarige man uit Oss werd opgepakt in de woning van zijn vriendin in die stad. Ook een 27-jarige man uit Heesch werd thuis aangehouden. In een woning in Molenhoek hield de politie een 47-jarige man uit Oss aan. Zij zitten allemaal vast.

De aangehouden verdachten maken vermoedelijk deel uit van een criminele organisatie, die het oogmerk had om misdrijven te plegen uit de Opiumwet. Zij worden er van verdacht te handelen in verdovende middelen en deze te vervaardigen. Zij worden ook verdacht van het witwassen van het illegaal verdiende geld. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Voorlopige resultaten
De politie vond op de verschillende plaatsen in Oss en Heesch totaal enkele tienduizenden euro's aan contant geld. Bij een woning aan de Joannes Zwijssenlaan in Oss nam de politie een vrachtwagen in beslag. Vanuit de haven aan de Lithse Ham in Lith werd een speedboot meegenomen die eigendom was van een van de leden van de vermoedelijke criminele organisatie.

In een woning in Oss werd een pistool aangetroffen en uit een huis in Heesch nam de politie een hoeveelheid administratie in beslag. Vanuit een loods aan de Amelsestraat werden twee waterscooters in beslag genomen. Verder werden onder andere nog enkele personenauto's, meerdere mobiele telefoons en illegale medicijnen in beslag genomen.

In bedrijfspanden in Dordrecht en Culemborg ontmantelde het onderzoeksteam maandagmorgen twee zeer professionele hennepkwekerijen met totaal ongeveer 2000 planten. Ook hiervoor worden de leden van het vermoedelijke criminele samenwerkingsverband verantwoordelijke gehouden.
De belastingdienst ondersteunde tijdens het onderzoek de recherche met enkele gespecialiseerde fiscale opsporingsambtenaren. Zij deden onderzoek naar administratieve bescheiden en tevens deden zij onderzoek naar eventueel niet betaalde belasting over mogelijk verzwegen inkomsten en vermogen.

Handhavers van de gemeente deden op verschillende adressen onderzoek naar mogelijke uitkeringsfraude. Verder doen zij op een woonwagencentrum aan de Amelsestraat in Oss onderzoek naar een aantal mogelijke illegale bouwwerken.

Op een woonwagencentrum aan de Joannes Zwijssenlaan doen zij onderzoek naar het vermoedelijk illegaal gebruik van gemeentegrond. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar mogelijke illegale bedrijfsactiviteiten op die locatie in strijd met het bestemmingsplan.
Provincie:
Tag(s):