maandag, 10. januari 2011 - 16:27

Itteren en Borgharen weer bereikbaar

Itteren

De waterstand van de Maas is verder gedaald. Daardoor zijn de toegangswegen naar Itteren en Borgharen inmiddels voor alle verkeer opengesteld. De verbindingsweg tussen beide dorpen blijft voorlopig gesloten, omdat er nog water op staat, zo meldt de gemeente Maastricht.

In de loop van de middag gaan ook de geëvacueerden naar huis. Veolia hervat dinsdagochtend haar dienstverlening, maar rijdt een aangepaste route.
Het blijft streng verboden om op de aanlegkades van de Wilhelminabrug en Servaasbrug in de binnenstad van Maastricht te komen. Door de sterke stroming is dat levensgevaarlijk, aldus de gemeente Maastricht.

Maaswater daalt
De waterstand van de Maas daalt momenteel en bedraagt nu bij St. Pieter 2.000 m3 per seconde. Bij Roermond wordt de piek in de loop van maandagavond verwacht. De afvoer van de Limburgse zijbeken neemt inmiddels ook af.

Waterschap Peel en Maasvallei houdt er rekening mee dat het hoogwater in de regio Noord- en Midden-Limburg nog ruim een week zal aanhouden. De waterstand blijft ongeveer 20 centimeter onder het peil van 2003, zo is de verwachting. Volgens de hulpdiensten in de regio Noord- en Midden-Limburg is de situatie met betrekking tot hoog water beheersbaar en onder controle. Ondanks de hoge waterstand hebben de Limburgse Waterschappen geen zorgen over de kwaliteit van de dijken.

Automatisch meetpunt
Het automatische meetpunt van Rijkswaterstaat in Roermond Boven is nog altijd defect maar wordt momenteel gerepareerd. In buurstchap de Weerd in Roermond is inmiddels een boot ingezet van de Duitse hulpverleningsinstatie Technisches Hilfswerk. Burgemeester Henk van Beers van Roermond heeft zich maandagochtend persoonlijk op de hoogte laten stellen in De Weerd door met de reddingsdbrigade mee te varen.

Diefstal borgpennen
Bij een controle van een demontabele wand in Steyl is geconstateerd dat er borgpennen zijn ontvreemd, zo meldt Waterschap Peel en Maasvallei. Het vermoeden bestaat dat de daders dachten dat het koperen pennen betrof. Deze zijn echter van roestvrijstaal. Van de diefstal is aangifte gedaan en de pennen zijn inmiddels vervangen door schroeven. De borgpennen zijn niet noodzakelijk voor de stevigheid van de kade. Er was ook geen sprake van een onveilige situatie.

Bezoek minister
In navolging van staatssecretaris Atsma, die zondag een bezoek bracht aan Itteren en Borgharen, hebben maandagmiddag minister Maxime Verhagen en gouverneur Léon Frissen het hoogwatergebied rond Illikhoven bezocht.
Provincie:
Tag(s):