vrijdag, 19. augustus 2011 - 16:03

IVW houdt vliegtuig in Zeeland aan de grond

Arnemuiden

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft donderdag twee broers belet om met een gehuurd vliegtuig van het vliegveld Midden-Zeeland naar Lydd in Engeland te vliegen. Dit heeft de inspectie vrijdag laten weten.

Tijdens de controle van de inspectie bleek de Cessna 150 niet de verplichte transponder en Emergency locator transmitter aan boord te hebben. Beide apparaten zijn van belang voor de vliegveiligheid en zorgen ervoor dat het toestel lokaliseerbaar is en in het geval van een calamiteit het toestel snel gevonden kan worden.

De twee broers moeten op zoek naar een ander toestel om alsnog hun reis naar Engeland te mogen maken. De eigenaar van de Cessna 150 moet het toestel voor de eerst volgende vlucht voorzien van beide apparaten.

De controle werd gehouden in het kader van de zogenaamde Safety Assesment on General Aviation (SAGA) inspecties. Bij deze inspecties wordt onder meer gekeken naar de documenten van de vlieger en van het vliegtuig, de veiligheid voor de inzittenden, de technische staat van het vliegtuig en de benodigde inrichting en uitrusting aan boord.

Daarnaast besteedt de inspectie dit seizoen extra aandacht aan de vluchtvoorbereiding. Bij de vluchtvoorbereiding is onder meer het gewicht en balans (Weight & Balance) van het toestel, de aanwezigheid van actuele navigatie- en vliegkaarten, het hebben van voldoende brandstof en de kennis van de vlieger over de actuele luchtverkeersinformatie van belang.

Vooral het aantal luchtruimschendingen doet vermoeden dat de vluchtvoorbereiding niet altijd optimaal is. In 2009 en 2010 kreeg de Inspectie Verkeer en Waterstaat ongeveer 270 meldingen van luchtruimschendingen per jaar.
Provincie:
Tag(s):