woensdag, 6. juli 2011 - 10:26

Jaap Blokker (69) overleden

Laren

In zijn woonplaats Laren is dinsdag op 69-jarige leeftijd de Nederlandse zakenman Jaap Blokker, eigenaar van de Blokker-winkels, overleden.
Dat heeft Blokker Holding woensdag bekendgemaakt.

Jaap Blokker, die al enige tijd erg ziek was, wordt maandag in besloten kring begraven.

Blokker was meer dan 45 jaar verbonden aan het internationale detailhandelsconcern. Hij deed dat volgens de onderneming 'met scherpe geest, enthousiasme en grote bestuurlijke kwaliteiten'. De 'inspirator' werd alom bewonderd voor wat hij tot stand heeft gebracht, meldt het bedrijf, dat dat Blokker 'met eerbied' herdenkt.

In1967 werd hij adjunct-directeur van Gebr. Blokker. In die tijd groeide de onderneming naar 28 vestigingen met een omzet van circa negen miljoen euro. Onder leiding van Jaap Blokker werden in de tweede helft van de tachtiger jaren en in de jaren negentig vele aankopen gedaan.

Tegenwoordig maken onder meer de winkelketens Marskramer, Xenos, Bart Smit, Intertoys, Maxi Toys, Leen Bakker en diverse groothandels deel uit van Blokker. Het Blokker-concern is actief met veertien winkelformules in elf landen en telt bijna 2900 vestigingen en ruim 25 duizend medewerkers. De totale omzet was afgelopen jaar bijna 2,8 miljard euro, met een nettowinst van 158 miljoen euro.

Blokker was een man die weinig in de publiciteit kwam. Hij communiceerde vooral via zijn jaarverslag, dat hij in stripvorm liet maken. Daarin nam hij geen blad voor de mond. Zo pleitte hij voor strengere straffen voor winkelovervallers, meer politie op straat en voor een hardere aanpak van allochtone criminelen.

De topman kreeg in november 2010 tijdens het ING Retail Jaarprijs Gala in Hilversum een Lifetime Achievement Award. Blokker was toen al ernstig ziek.
Provincie:
Tag(s):